image

120 yıla kadar yaşayabilen Amerika papağanını yıllardır besleyen kuş dünyası sahibi vatandaş, papağanına 7 bin verdikleri halde satmadığını, papağanın iş yerinin adeta maskotu olduğunu söyledi.

Sahip olduğu papağanın Güney Amerika’da yaşayan bir papağan türü olduğunu söyleyen kuş dünyası sahibi Ömer Karadaş, “ Çok yetenekli bir papağan. İyi beslenirse, bakımı iyi yapılıp, güzel eğitilirse insan seviyesinde konuşabilecek bir papağan çeşididir. Bu tür papağanlar doğada 120 yıla kadar da yaşayabiliyorlar. İnsan elinde ne yazık ki bu 50-60 yıla kadar iniyor.” Diye konuştu.

Papağanın kendisine öğretilen birçok kelimeyi konuşabildiğini vurgulayan Karadaş, “ Nasılsın abe, selamun aleyküm, hoş geldin, iyi misin, yem var mı, ne bakıyorsun, ne haber, Allah Allah gibi onlarca sözcük söyleyebiliyor. Kısacası canının istediği çoğu sözcüğü söyleyebiliyor.” İfadelerini kullandı.

Gelip geçen vatandaşların birçoğunun mutlaka durup papağana baktığını, ilgi gösterip sevdiğini belirten Karadaş, “ Kafesini dükkânın önüne bırakıyoruz. Gören herkes için ilgi odağı oluyor. İnsanlar onu seviyor. Çoğu anne baba özel onun için çocuklarını getiriyorlar. Çocuklar onu görünce çok seviniyorlar. Yıllardır burada. Satmıyoruz. İş yerimizin maskotu olmuş artık.” Dedi.

Papağanın 15 yaşlarında olduğunu söyleyen Karadaş, “ Doğal ortamda çok uzun yaşayabilirler. Yüz yıldan fazla ömürleri var. Çok akıllı bir kuş… Konuşma kapasitesi 1500 kelimeye kadar var. Yeter ki iyi bakılsın, iyi beslensin. Hem uzun yaşar hem de çok kelime konuşur. Yiyecek olarak meyve veriyoruz, çekirdek veriyoruz, fındık veriyoruz. İyi bakmaya çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı. AHMET KÖLGE

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *