36,3895
34,4173
2.840,11
HABER BÜLTENİ
2024 yılında milli ekonomiye yaklaşık 13,5 milyar dolarlık katkı sağlayacağı öngörülen baraj, 2020 yılından bu yana toplam 11,2 milyar kW elektrik enerjisi üretti.
2020 yılında tüm ünitelerinin hizmete girmesiyle tam kapasiteye ulaşan Ilısu Barajı, yılda ortalama 4 milyar 120 milyon kW elektrik enerjisi üretiyor. Bu miktar, yaklaşık 6 milyon kişilik bir şehrin yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yeterli.
Barajın sadece enerji üretimiyle sınırlı kalmayan faydaları arasında sulama, içme suyu temini ve turizm potansiyeli de bulunuyor. Ilısu Barajı, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı hedeflerine önemli bir katkı sağlarken, aynı zamanda bölgesel kalkınmaya da destek oluyor.
Türkiye'nin 70 Yıllık Rüyası
Dicle nehri üzerine Türkiye'nin 70 yıllık rüyası olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2006'da temeli atılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali 2020 yılında tamamlanarak, hizmete alınan baraj hakkında ve üretilen enerji miktarı hakkında bilgi veren DSİ 16.Bölge Müdürü Cihan Aksoy, “Ilısu barajının 2024 yılının ilk 9 ayında üretilen enerji miktarı 3,2 milyar kW olmuştur. Kalan son 3 ay dikkate alındığında 2024 yılında üretilen enerji miktarının 4 milyar kW olacağı öngörülmektedir. 4 milyar kW esas alındığında 2024 yılında baraj; milli ekonomiye yaklaşık 13,5 milyar TL katkı sağlayacaktır. Üretime başladığı 2020 yılından bugüne kadar üretilen toplam enerji miktarı 11,2 milyar kW’tır” diye konuştu.
Tarihi Eserler Taşınarak Korumaya Alındı
Bölge Müdürü Aksoy, “Baraj inşası sırasında barajı göl alanında kalan tarihi ve kültürel varlıkların korunup kurtarılmasına yönelik çalışmalar kapsamında; aralarında ağırlığı 2 bin tonun üzerinde olan türbelerin de bulunduğu tarihi yapılar, son derece hassas metotlar ve titiz bir mühendislikle kilometrelerce taşınarak, Hasankeyf Kültürel Park Alanı'nda tesis edilen Arkeoparka nakledilmiştir” dedi.
Bölge Müdürü Cihan Aksoy; “Ilısu Barajı göl alanından etkilenmeyen Hasankeyf Yukarı Şehir, yeniden düzenlenerek adeta bir açık hava müzesi haline getirildi. Bu kapsamda Hasankeyf Yukarı Antik Kentinde bulunan Ulu Camii, Osmanlı Mescidi, Büyük Saray, Büyük Türbe, İç Kale Mezarlığı, Köşk ve yüzlerce yaşam dokusunun yer aldığı iç kale bölgesi, darphane kayalığı ve diğer falezlere temel teşkil eden kayalar güçlendirilerek yukarı şehir ve darphane bölgesinin stabilitesi sağlandı. Yukarı Hasankeyf’te Dicle ve Şaap Vadisi birleşiminde bulunan ve 1329 yılında Eyyubiler döneminde inşa edilen Küçük Saray’ın, baraj suyundan etkilenmemesi için tarihi yapı mevcut konumunda 6 metre yükseltildi. Böylelikle Küçük Saray hem baraj suyundan korundu hem de daha görünür bir hale getirildi. Öte yandan Hasankeyf Antik Kentine baraj gölü üzerinden teknelerle gelen yerli ve yabancı turistlerin, Yukarı Şehre kolaylıkla ulaşabilmeleri maksadıyla üç adet yüzer iskele inşa edilmiştir. Baraj gölünde değişen su seviyelerine uyum sağlayan yüzer iskeleler sayesinde turistlerin Yukarı Şehre konforlu bir şekilde ulaşmaları sağlandı” şeklinde konuştu.