36,2921
34,4185
2.848,42
25 yıldır bu işi sürdüren bir keresteci ailesi, sektörün içinde bulunduğu zor durumu gözler önüne seriyor. Babadan oğula geçen bu meslek, ağır ve tehlikeli olmasına rağmen ekmek parası için yapılmaya devam ediliyor. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğunlaşan işler, Kurban Bayramı'ndan sonra durma noktasına gelmiş durumda.
İnşaat Sektörü Durunca, Kereste Satışı da Düşüyor
Kereste ticareti ile ekmeklerini kazandığını belirten Konak, ürünlerini ağırlıklı olarak inşaat sektörüne satıyor. İnşaat sektöründe kullanılan kalıplarda kereste kullanımının azalması ve demir kalıpların kullanılmaya başlanması mesleği bitirmeye sürüklüyor.
İnşaat sektöründe iskeleler kereste yerine demir kalıplar artık tercih ediliyor
İnşaatlarda kalıp yapımında kullanılan keresteler, sektörün durma noktasına gelmesiyle birlikte elde kaldı. Konak, “İnşaat durduğunda bizim işler de duruyor” diyerek, sektörün genel ekonomik durgunluktan nasıl etkilendiğini belirtiyor. Özellikle son yıllarda inşaat sektöründeki yavaşlama, kereste işini yapanların belini bükmüş durumda. İnşaatçıların iskele yapımında artık kereste yerine demir kalıpları tercih etmesi kerestecilik mesleğini bitirme noktasına getiriyor.
Doğalgaz Sonrası Odun Satışları Dibe Vurdu
Kerestecilik dışında kışlık odun satışıyla da geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Konak, burada da büyük bir düşüş yaşadıklarını belirtiyor.
Doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte odun satışlarının beş yıldır aynı fiyatta kaldığını ifade eden keresteci, eskiden büyük bir gelir kapısı olan bu işin neredeyse bittiğini, “Gelen müşteriler genelde dar gelirli oluyor, zaten yarı fiyatına veriyoruz” sözleriyle bu alandaki durumu özetliyor.
Çalışacak Personel Bulmak İmkânsızlaştı
Konak hem yetiştirmek hem de çalıştırmak için personel bulmakta zorlandıklarını, ağır ve tehlikeli bir iş olduğu için genç neslin bu mesleğe ilgi göstermemesi, sektörü darboğaza sokan bir diğer önemli sorun. Yeterli eleman bulunamaması, işlerin aksamasına ve mevcut iş gücünün daha fazla yük altında kalmasına neden oluyor.
İşler Yüzde 75 Düştü: Gelecek Karanlık
Bu yıl işlerin yüzde 75 oranında düştüğünü dile getiren Konak, kerestecilik sektörünün geleceği hakkında karamsar.
“Bu mesleğin ömrü 5 yıl daha, belki gider belki gitmez” diyen Konak, sektördeki geleceğin belirsiz olduğunu ifade ediyor.
Ekonomik koşulların daha da kötüleşmesi durumunda, kereste ticareti yapan birçok işletme gibi bu ailenin de kepenk kapatma riski bulunuyor.
Zor Zamanlar İçin Çözüm Bekleniyor
Kereste sektörü, inşaat sektörüne bağlı olduğu kadar ekonominin genel gidişatına da bağlı. Konak gibi pek çok kereste tüccarı, işleri yeniden canlandırmak için hem devletin hem de sektörün atacağı adımları bekliyor.
Ekonomik durgunluğun devam etmesi halinde ise bu köklü meslek dalının tamamen yok olabileceği uyarısında bulunuyorlar. MURAT ORHAN