image

Ilısu Barajı çalışmaları kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Batman antik kenti Hasankeyf'in yeni yerleşkesine ulaşımı sağlamak için yapılan ve yapımı devam eden 14 ayaklı Türkiye'nin 4'üncü büyük köprüsü; Batman, Mardin ve Habur Sınır Kapısını birbirine bağlayacak.

Hasankeyf Köprüsü'nün tamamlanmasıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra Türkiye'nin 4'üncü büyük köprüsü olacağı belirtiliyor.

Son aşamaya gelen köprü hakkında bilgi veren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, Hasankeyf Köprüsü'nün Batman-Mardin boğaz köprüsü olacağını söyledi.  

"HASANKEYF KÖPRÜSÜ 2 MEZOPOTAMYA'NIN EN YÜKSEK VE EN UZUN KÖPRÜSÜDÜR"

Dicle Nehri üzerinde kurulan Ilısu Barajı'nın bir geçiş noktası olacak olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Akdeniz, "Hasankeyf köprüleri Hasankeyf'e bir geçiş yolu sağladılar. 'Hasankeyf Köprüsü 2' Mezopotamya'nın, Ortadoğu'nun en yüksek ve en uzun köprüsüdür. Türkiye'de 4'üncü büyük köprüdür. Köprümüz Türkiye'den Ortadoğu'ya geçişleri çok kolaylaştıracak. Köprümüz güzel ve çok sağlam yapılıyor. 'Hasankeyf Köprüsü 1'in uzunluğu 470 metreliktir. Hasankeyf Köprüsü 2'nin uzunluğu ise bin bir metreliktir. Köprümüz yaklaşık olarak 100 metre yüksekliğinde ve 22 metre genişliğindedir." dedi.

"HASANKEYF KÖPRÜSÜ 2 YAKLAŞIK BİR AY İÇİNDE BİTECEKTİR"

Hasankeyf köprüsünün bir an önce bitmesi temennisinde bulunan Akdeniz, "Köprümüz ve baraj bittiği zaman 2'nci boğaz Güneydoğu'da Hasankeyf'te olacak. Bu suyun bölgemize çok katkısı olacak. Proje hakkıyla yapıldığı zaman elektrik, sulama, turizm, balıkçılık vesaire çalışmalarla bölgenin nasıl bir ekonomik güce kavuşacağını tüm Türkiye görecektir. Köprü bitmek üzere. Yaklaşık olarak bir ay sonra bütün beton ve dolgu çalışmaları bitecek, ince işlere geçilecek. Yaklaşık olarak Ekim veya Kasım'da trafiğe açılabileceğini düşünüyoruz. Eski Hasankeyf'teki köprümüz zamanını doldurmuş yeni köprümüz hayata geçecek. Eski köprümüz artık yük taşıyacak güçte değildir. Yeni köprünün bir an önce hizmete açılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. ŞEVKİ ASLAN

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *