image

Meyve bahçesi sayısını artırmak, çiftçilerin tarımsal gelirini yükseltmek ve meyveciliğin gelişmesini sağlamak amacıyla 'Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme' projesi kapsamında Batman'ın Sason ilçesinde 97 çiftçiye 970 bin adet Frigo çeşidi çilek fidesi dağıtımı yapıldı.

Projenin fidan dağıtım törenine; Tarım Kredi Kooperatifleri Şanlıurfa Bölge Müdürü Aytaç Onkun, Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, şube müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda dağıtımı yapılan çilek fidesi maliyeti ise İl Özel İdaresi tarafından yüzde 80 hibe ile finanse edildi.

Şanlıurfa Bölge Müdürü Aytaç Onkun, Nurettin Kiyas ve Nizamettin Aydiş tarafından çiftçilere temsili olarak fidelerin dağıtımı yapıldı.

"HER ZAMAN ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Bölge çiftçilerine ekonomik katkı sağlayacak projelerin devam edeceğini belirten Aytaç Onkun, "Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Tarım Kooperatifinin katılımıyla yapılmış olan bu fide dağıtımında üreticilerimiz gayet memnunlar. Tarım Kredi olarak bu tür projelere her daim desteğimizi sürdürüyoruz. Projelere desteğin haricinde Tarım Kredi Kooperatifleri olarak çiftçilerimizin tüm tarımsal ihtiyaçlarını da karşılayabiliyoruz. Üreticilerimizin her zaman yanındayız. Üreticilerimiz gübresinden ilacına, naylonundan fidesine tüm ihtiyaçlarını Tarım Kredi Kooperatifleri güvencesiyle ve kalitesiyle edinebilirler." dedi.

"300'E YAKIN AİLE ÇİLEK İLE GEÇİMİNİ SAĞLAMAKTA"

Fidan dağıtımıyla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, 'Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme' projesi kapsamında Sason ilçesindeki 97 çilek üreticisine 970 bin adet Frigo çeşidi çilek fidesi dağıtımı yaptıklarını söyledi.

Kiyas, "İlkbaharda İl Özel İdaresi katkısıyla 97 çiftçimize, her çiftçimize 2 dekar olmak üzere toplam 194 dekar çilek yetiştiriciliği projesi uygulamıştık. Çiftçilerimiz tarlalarını hazırladılar, şu anda çilek fidelerini dağıtıyoruz. Projemizin yaklaşık maliyeti 700 bin lira civarında. Bunun yüzde 80'ini İl Özel İdaresi desteğiyle karşılıyoruz. Şu anda yaklaşık 970 bin adet çilek fidemiz çiftçilerimize dağıtıldı ve çiftçilerimiz bunların dikimini gerçekleştirecektir. İlimizde şu anda 300'e yakın aile çilek ile geçimini sağlamaktadır." diye konuştu.

"ÇİLEK ÜRETİMİNİ FAZLALAŞTIRMAK İSTİYORUZ"

Çiftçiye verilen desteğin çok anlamlı olduğunu vurgulayan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, "Vali beye çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu para, valimizin talimatıyla İl Özel İdaresi tarafından karşılanıyor. Yüzde 80'i hibe, yüzde 20'si de çiftçi tarafından veriliyor. Çiftçiye verilen bu paranın çok kıymetli olduğunu ifade etmek istiyorum. Ekonomik sıkıntının yanında çiftçiye verilen bu yaklaşık bir milyon civarında fideler önem arz ediyor. İnşallah bu yardımlar artarak devam edecek. Eskiden Sason'da tütün vardı, şu anda tütünün yerini tutacak tek şey çilek üretimidir. Bu çileği Sason'da hem oturtmak hem de fazlalaştırarak katkı sunmak istiyoruz. Seneye inşallah 2 milyon civarında fide dağıtımı söz konusu olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kendilerine çilek fidanı verilen çiftçiler de böylesi desteklerin kendilerine büyük katkı sağladığını, her yıl desteklerin devam etmesi gerektiğini kaydettiler. İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *