image

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Şerif Durmaz, beraberindeki heyetle, ilde ortopedik ve zihinsel engelli bireylere yönelik faaliyet yürüten özel bir rehabilitasyon merkezi ile Batman Engelsiz Yaşam Merkezini ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi.

İlk olarak özel rehabilitasyon merkezini ziyaret eden Şerif Durmaz ve beraberindeki heyeti, merkezin müdürü Halil Özdemir karşıladı. Ziyaretlerinden ötürü duyduğu memnuniyeti ifade eden Halil Özdemir, HÜDA PAR heyetine çalışmalarıyla ilgili bilgi aktardı. Ardından Şerif Durmaz, rehabilitasyon merkezinde bedensel ve zihinsel engelliler için yapılan çalışma alanlarını gezerek incelemelerde bulundu.

Daha sonra Durmaz, beraberindeki heyetle, Batman Engelsiz Yaşam Merkezini ziyaret etti. Burada HÜDA PAR heyetini, merkezin müdürü Beyhan Özgüner ve üyeleri karşıladı. HÜDA PAR’ın ziyaretinin kendileri için büyük bir anlam ifade ettiğini belirten Beyhan Özgüner, bu tür ziyaretlerin kendilerini sevindirdiğini kaydetti.

Ziyarette, engelli vatandaşların yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözümü için atılması gereken adımlar konuşuldu. Engelsiz vatandaşlar tarafından her yönden engellendiklerini belirten engelliler, toplum tarafından dışlanmanın, görmezden gelinmenin acısını yaşadıklarını söylediler. Engelliler, özelde Batman’da genelde ise tüm Türkiye’de engellilerin ikinci, üçüncü plana atıldığını ifade ettiler.

Engellilerin yaşadığı sıkıntıları dinleyen Durmaz yaptığı açıklamada, toplumda engellilere yönelik bir bilincin oluşması gerektiğini söyledi.

Durmaz, “Çalışmalarımız kapsamında bugün de ziyaretlerimize devam ettik. Ziyaretlerimize rehabilitasyon merkezlerini ziyaret ederek başladık. Buralarda hem eğitimci kardeşlerimizle hem de kurum müdürleriyle görüşmeler gerçekleştirdik. Engellilere yönelik çalışmalarla ilgili bilgiler aldık. Yaşadıkları sorunları konuştuk.” dedi.

“ENGELLİLERE YÖNELİK BİR BİLİNÇ OLUŞTURULMALI”

Engellilerin birçok hususta beklentilerinin olduğuna vurgu yapan Durmaz, “Engelliler kendilerine yönelik toplumda bir bilincin oluşması gerektiğini dile getiriyorlar. Biz de elde ettiğimiz izlenimler neticesinde şunu söylüyoruz; engelli vatandaşlarımıza yönelik toplum arasında bir bilincin oluşması gerekmektedir. Bu bilincin oluşması için de kurumlardan, derneklere, siyasi partilerden, daha farklı çalışma yapan topluluklara kadar toplumda engelli vatandaşlarımızın yaşadıklarını empati yapıp hangi konularda sıkıntı çektiklerini bilmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

“İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURULMALI”

Toplumda engellilere karşı empati duygusunun geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Durmaz, şöyle devam etti: “Özellikle engelli vatandaşlarımızın erişilebilirlik konusunda beklentileri var. Çünkü kendileri de toplum arasında olan insanlardır. Toplumda diğer insanların yaptıklarının aynısını yapmak istiyorlar. Engelli vatandaşlarımız şunu söylüyorlar; özellikle devletin yapmış olduğu bazı yardımlar var. Lakin bununla beraber kendi imkânlarıyla istihdam alanlarının oluşturulmasını istiyorlar. Yani engelli vatandaşlarımızın çalışacakları şekilde istihdam alanlarının oluşturulmasını beklemektedirler. İstihdam alanlarının engelli vatandaşlarımızın şartlarına göre oluşturulması onları daha fazla hayata bağlayacaktır.”

“TEKERLEKLİ SANDALYELERİN TAMİR EDİLECEĞİ ATÖLYENİN AÇILMASI ELZEMDİR”

Batman’da tekerlekli sandalye tamirhanesinin olmamasının büyük sıkıntılara sebep olduğunu aktaran Durmaz, “Engelli vatandaşlarımızın yetkili kurumlardan bir başka beklentisi de; engellilere yönelik bir çalıştayın yapılmasıdır. Bu çalıştayın yapılması durumunda engelli vatandaşlarımız kendi fikir ve düşüncelerini orada paylaşacaklar. Çünkü yaşadıkları sıkıntıları kendileri biliyorlar. Bu noktada böyle bir çalıştayın oluşturulması kendilerini sevindirecektir. Engelli vatandaşlarımız özellikle tekerlekli sandalyeleri ilimizde tamiri yapılmamaktadır. Tekerlekli sandalyeleri ve aküleri bozulduğunda Konya’ya göndermek zorunda kalıyorlar. Konya’ya gönderdikleri zaman da hem kargo sıkıntısı hem de uzun sürmesinden dolayı mağduriyet yaşıyorlar. Dolayısıyla ilimiz Batman’da engelli vatandaşlarımızın tekerlekli sandalyelerinin tamir edileceği bir atölyenin açılması elzemdir. Bu konuda derneklerimizin projeleri var. İlgili kurumlar da bu projeye destek vermeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİLERİN SORUNLARINI KENDİ SORUNLARIMIZ KADAR EHEMMİYETLİ GÖRÜYORUZ”

Engelli vatandaşların sorunlarının empati yoluyla çözülebileceğini kaydeden Durmaz, “Biz engelli vatandaşlarımızın sorunlarını kendi sorunlarımız kadar ehemmiyetli görüyoruz. Bunları sürekli gündeme getirmeye devam edeceğiz. Çünkü engelli vatandaşlarımız şunu söylüyorlar; ‘Bizler engelli değiliz, bizlere engel olanlar var.’ O yüzden biz de toplum içerisinde engelli olmayan insanlarımızın da engelli adayı olduklarının bilincini oluşturmaya çalışıyoruz. Bizler engelli kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntıları empati yaparak onların sıkıntılarını, problemlerini anlayabiliriz.” şeklinde konuştu. İLKHA

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *