image

Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında 12 Mayıs 2017 yılında ilk olarak Zeynel Bey Türbesi taşındı. Zeynel Bey Türbesinin taşınmasının ardından Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Eyyubi (Kızlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye kapısı (Taçkapı), çeşmesi ile minaresi ve Er-Rızk Cami minaresi taş taş sökülerek Kültürel Park Alanı’na taşınmasının ardından kalan diğer eserlerin taşınması için çalışmalar devam ediyor.

Er-Rızk Camisinin parçalarıyla beraber kalan bazı tarihi eserler de taşınacak. Eserlerin Kültürel Park Alanı’na taşınması için Hasankeyf ilçe merkezinde ikamet eden vatandaşların taşınması ve evlerin yıkım işlemleri tekrar başlandı.

Tarihi eserlerin taşınması için yapımına başlanan yol çalışması Kale Mahallesi Dicle Sokağında bulunan evlerin yıkımından sonra uzun bir süredir ara verilen yıkıma tekrar başlanarak Hasankeyflilerin hüzün dolu bakışları arasında yıkım işlemi gerçekleştiriliyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, “Hasankeyf’in yıkım işlemi kaldığı yerden devam ediyor. Hasankeyf’in eski çarşısı da bayramdan sonra taşınıp yıkımına başlanılacak. Hasankeyf’te yapılan büyük köprünün bitmesiyle beraber tüm esnaf Hasankeyf’ten çıkarılacak. Kale Mahallesi Dicle Sokağında bulunan evleri yıkmışlardı köprü başında bulunan otelde bugün yıktılar. Böylelikle köprü başına kadar yıkım işlemi tamamlandı. Kalan tarihi eserlerin taşınması için köprü başına kadar bir yol yapılacak. Esnaf Kale Sokağını tamamıyla boşattıktan sonra Er-Rızk Camisine kadar bir yol yapılacak.” ifadelerini kullandı. İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *