image

Batman merkeze bağlı Recepler (Receba) köyü sakinleri, Ramazan ayından bu yana su sorunu yaşadıklarını belirtip, sorunlarının çözülmesini istiyor.

Köylerinde Türkiye Petrollerine ait birçok petrol kuyusunun olduğunu,  buna karşılık Türkiye Petrollerinin, köyün su ihtiyacını karşılaması gerektiğini iddia eden köylüler, TP’ye ait Batı Raman AP2 İstasyonu önünde eylem yaptı.

Batman İl Özel İdaresi tarafından iki ayrı noktada açılan sondaj kuyularından TP’ye ait kimyasal atıklar nedeniyle temiz su çıkmadığını iddia eden köy sakinleri, mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesini istedi.

Merkeze yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta bulunan köyde, Ramazan ayından bu yana suların kesik olduğunu söyleyen köy sakinleri, su sorunlarına bir çözüm bulunması için yetkililere seslendi.

Köy halkının yanı sıra, köydeki tüm canlıların susuzluktan perişan halde olduklarını söyleyen Recepler Köy Muhtarı Hamza Budakar, yaşadıkları sıkıntıları yerinde görmeleri için yetkilileri köye davet etti.

“SUSUZLUKTAN DOLAYI PERİŞANIZ”

Anlaşma gereği 50 seneden beri TP kendilerine su verdiğini hatırlatan Budakar, “Son bir ayda bir damla bile su bize verilmemiş. Köyde 715 nüfus var. Bir aydan beri su yok, susuzluktan dolayı perişanız. Su ihtiyacımızı taşıma yoluyla karşılıyoruz. TP’ye ait 150 tane petrol kuyusu köyümüzün merasındadır. Bu kuyuların karşılığında bize su vermeleri gerekirdi. Onu da kesiyorlar. Halkımız bu yazı da susuz geçircek.” dedi.

“BÖYLE DEVAM EDERSE KÖYÜMÜZÜ TERK ETMEK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Köy için yapılan sondajda su yerine doğalgaz ve kimyasal atıklar çıktığını belirten Fehime Karakuş, “İki defa sondaj vuruldu ancak her iki defa da pis su çıktı. Köyümüzün her tarafı petrol kuyuları ile dolmuş. Hayvanlarımız çıkarılan petrole giriyor. Su yok, susuzluktan dolayı perişan olduk. Su olmadığından elbise yıkayamıyoruz. Artık idare edemiyoruz. Böyle devam ederse köyümüzü terk etmek zorunda kalacağız. Susuzluktan dolayı hayvanlarımız ve bizler perişanız. Bize su vermeleri gerekiyor, onu da vermiyorlar. Sorunumuz çözülene kadar her gün burada eylem yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“HAYVANLARIMIZ SUSUZLUKTAN TELEF OLUYOR”

Sorunlarının giderilmesi için yetkililere seslenen köy sakinlerinden Erdehan Karakuş, “Yaklaşık bir buçuk aydır suyumuzu kesmişler. Hayvanlarımız susuzluktan telef oluyor. Ankara, İstanbul ve birçok yerden çalışmak için işçi getiriyorlar ama yanı başlarında olan köyümüzden hiç kimseyi işe almıyorlar. Topalaklarımızın hepsini işgal etmişler bunun karşılığında suyumuzun bırakılmasını istiyoruz. Biz de herkes gibi refah içinde yaşamak istiyoruz.” diye konuştu.

“YETKİLİLERDEN SU İSTİYORUZ”

Ramazan ayından beri sularının kesik olduğunu belirten köy sakinlerinden Behçet Aslan, şunları aktardı:

“Ramazandan bu yana su sıkıntısı yaşıyoruz. Her gün tankerlerle köye su taşımak zorunda kalıyoruz. 60 dönüm toprağımı işgal etmişler. Bize ne para verdiler ne de işe aldılar. Yüzlerce çalışacak kişi var, birimiz bile işe alınmadık. Yetkililerden su istiyoruz.”

“TP HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERMEDEN SUYUMUZU KESMİŞ DURUMDADIR”

 Batman il olmadan önce 1978 yılında köylüler ile TP arasında bir anlaşma yapıldığını söyleyen Muhammed Furkan Karahan, “Dedem Abdulkadir Karahan’ın 1978 yılında Siirt Valiliğinden resmi izinle almış olduğu suyu TP hiçbir gerekçe göstermeden kesmiş bulunuyor. Bu sorunun çözülmesi ve gündem olması için biz de böyle bir eylem yapma kararı aldık. Yetkililere sesleniyorum ‘gelin bizim halimizi yerinde görün’ her gün biz buradan tankerlerle su taşımak zorunda değiliz. Halen su sıkıntısı çekiyoruz. Bu konuyla bölge müdürü ve özel idarenin ilgilenmesini istiyoruz. Yetkilileri göreve çağırıyorum.” dedi.

TP: “BİZ KİMSENİN SUYUNU KESMEDİK”

Konuyla ilgili konuşan Türkiye Petrolleri yetkileri ise şunları kaydetti: “Su sorunun bizimle hiçbir ilgisi yok. Köylülerin kendi sularını kontrolsüz kullanmalarından kaynaklanıyor. Bizimle alakalı bir durum değil, suyu kesmiş de değiliz. Köylüye su verme gibi hiçbir zorunluluğumuz yok. Biz belediye, özel idare veya valilik değiliz. Biz sadece geçmiş dönemde kendi suyumuzu, iyi niyetle ihtiyaçları görülsün diye izin verdik. Bu suyla kendi tarla ve bahçelerini sulamaları sıkıntıya sebep oldu. Kendi çözemedikleri sorunlarını bize yıkıyorlar. Köylülerin yanlış yönlendirmesi var. Biz kimsenin suyunu kesmedik. Kimseye bir şey demedik. Kimseyle aramızda bir sözleşme yok. Oraya gönderdiğimiz su bize yetmiyor, bize yetmeyen suyu nasıl verelim.” İLKHA

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *