image

Şirketin gerçekleştirdiği ankette göre sorulan   ‘’Şu an borçlu olduğunuz herhangi bir kişi ya da kurum var mı?’’ sorusuna katılımcıların %56’sı borçlu olduğunu ve %44’ü ise borçlu olmadığını ifade edilmiş.

İkinci soruda ise katılımcılara ‘’Hangi kişi veya kuruma borcunuz olduğunu öğrenebilir miyim?’’ sorusu yöneltilmiş ve buna göre: Katılımcıların %43’ü bankalar borçlu olduğunu, %26’sı akrabalarına borçlu olduğunu, %15’i esnaflara borçlu olduğunu, %8’i kamu kurumlarına ve yine %8’i arkadaşlarına borçlu olduğunu ifade edilmiş.

 Konuyla ilgili değerlendirme yapan anket firması, ”Yaptığımız araştırmaya göre Batman halkının yarısından fazlası borçlu olduğunu tespit etmiştik. Borçlu olanların çoğunluğunu erkekler oluşturmaktadır. Erkekler kadınlara oranla daha yüksek oranda bankalara borçlu olurken, kadınların yüksek bir oranı akraba veya esnafa borçlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu borçluluk durumunun ana kaynağını işsizlik oluşturmaktadır. İstihdam alanlarının yetersizliği insanları borcu borçla kapatmaya ve yüksek faizli kredilere yöneltmektedir. Son dönemlerde yaşanan ekonomik bunalım ve Türk Lirasının değer kaybı toplumun tamamını ekonomik daralmaya itmektedir. Borçlu olan hane halkları zorunlu olarak tasarruf moduna geçmekte ve piyasa sıcak para akışını azaltmaktadır. Paranın piyasada dolaşmaması var olan istihdam alanlarının daralmasına ve işten çıkarılmaların başlamasına neden olmaktadır. Ülke ekonomisinin iyi olduğu durumlarda vatandaşların borçlanması ekonomiyi geliştirirken, kriz dönemlerinde ekonomiyi geriletmektedir. Krizin olmadığı dönemlerde borçlu olan vatandaşlar borçlarını kapatmak için iş gücüne aktif bir katılım sağlamaktadır. Fakat kriz dönemlerinde işsizliğin başlaması nedeniyle iş gücüne katılım oranı düşmektedir.” İfadelerini kullandı. MEHMET EMİN URAZ

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *