image

Öğrencilerin geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olan üniversite sınavı yaklaşıyor. Bu süreçte bazı öğrenciler, sınava ne kadar hazırlanırsa hazırlansınlar sınav kaygısına yenik düşebiliyor. Bu süreçte sağlıklı kalmak, psikolojiyi bu baskılı dönemin etkilerinden korumak için bazı önlemlerin alınması gerekiyor.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kalırken uzmanlar, adayların gerçekleştirilecek sınava yüksek moral ile girmesinin başarıda önemli olduğuna dikkat çekerek, sınav kaygısı ile baş etme yolları ile ilgili önemli önerilerde bulundu.

Psikoloğ  Sümeyra Çelik, öğrencilerin sınavda başarılı olmaları için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi verirken, velilere de çocuklarına davranışları konusunda uyarılarda bulundu.

Çelik, “Bizim ülkemizde sınav; meslek edinmek çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü öğrenciler, sınav sayesinde gidecekleri üniversiteyi seçiyorlar. Ondan sonra hayat planlarını buna göre belirliyorlar.” dedi.

Sınav kaygısının öğrencilerin en büyük sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Çelik, sınav kaygısının ortaya çıkmasını etkileyen birçok sebep ve bunun beraberinde her kişi için farklı bir süreç yaşandığına dikkat çekti.

“KAYGININ BELİRLİ DÜZEYDE OLMASI SAĞLIKLI VE MOTİVE EDİCİDİR”

Çelik, bu sınavların, sınava girecek çocuk ve gençler kadar bazen onlardan daha çok bu kişilerin aileleri için de büyük bir önem taşıdığını belirterek, “Sınav çok büyük bir önem taşıdığından dolayı aileler ve öğrenciler üzerinde bir stres kaynağıdır. Özellikle de bu sınavın son zamanları, sınav günü yaklaştıkça son günlerde bu stres ve kaygı daha fazla artmaktadır. Son hafta yaklaştıkça bir takım kaygı belirtileri ortaya çıkabilir. Bunlar yemek yemede, uykuda düzensizlikler ve vücudun bazı bölgelerinde baş ağrısı olabilir, bağırsak problemleri yaşanabilir. Bir takım fizyolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun dışında elde terlemeler, yüzde kızarmalar, bir takım ağlama nöbetleri, aşırı hassasiyet, sinirlilik, duygusallılık gözlemlenebilir.” şeklinde konuştu.

“SINAVDAN ÖNCEKİ GÜN DERS ÇALIŞMAK KAYGIYI DAHA FAZLA ARTTIRIR”

Öğrencilerin, sınav haftası mümkün olduğu kadar ders çalışma yerine sınava daha hazır olabilmeleri için dinlenmelerini tavsiye eden Çelik, “Zaten bir yıldır çalışan öğrenciler, bir yogunluk içerisindeler ve bu yoğunluğu daha fazla tetikleyecek durumlara sokmamak gerekiyor. Yani öğrencinin son hafta biraz daha dinlenmeye zaman ayırması gerekiyor. Son bir hafta çok fazla yoğun ders çalışmayı biz çok fazla önermiyoruz. Özellikle de son üç gün mümkünse hiç ders çalışılmamalıdır ama bu üç gün içinde halen biraz kaygı varsa veya çok ders çalışmak isteniliyorsa kısa sürede ders çalışmak uygun olabilir. Fakat sınavdan bir gün önce yani son gün kesinlikle ders çalışmamayı öneriyoruz. Çünkü sınavdan önceki gün ders çalışmak kaygıyı daha fazla arttırır. Çünkü o gün çalışılan dersin sınava herhangi bir katkısı asla olmaz. Sınavdan bir gün önce ders çalışılması sadece kaygıyı artırmaya neden olur. Bunun dışında sınavda yapılacak sorulara herhangi bir katkısı asla olmaz.” ifadelerini kullandı.

“SINAV HAFTASI DOĞRU BESLENİLMELİDİR”

Sınav haftası doğru beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Çelik, “Her zaman normal beslenme düzenimiz nasılsa bu hafta da aynı şekilde beslenmeliyiz. Aileler genellikle sınav haftası çocuklarını çok fazla enerji veren yiyecekleri tüketmeye ve zihin açıklığı olsun diye fazla şeker tüketimine sevk ediyor. Bu çok yanlış bir davranıştır. Çünkü bu mide ve bağırsak problemlerini artırabilir ve vücut dengesini bozabilir. Vücudun alışık olmadığı bir beslenme türü dikkati dağıtabilir, konsantrasyonu ve uyku düzenini bozabilir. Bu yüzden normal beslenme düzeni şekline devam edilmelidir. Ama sınava girmeden önceki kahvaltıyı iyi yapmak ama aşırıya kaçmadan yine normal yumurta, peynir klasik kahvaltı türleri şeklinde kahvaltı yapmak uygun olabilir.” diye konuştu. İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *