image

 

 Grup terapileri ile kişilerin kendileri ile benzer durumlar yaşayan insanların olduğunu görmesini sağlayarak, sigarayı bırakma konusunda cesaretlenmesi amaçlanıyor.

GRUP ÜYELERİ DENEYİMLERİNİ PAYLAŞIYOR

Psikolog Yasir Atalay grup terapi ile ilgili şunu söyledi, “Psikoterapi uygulamalarının bir grup hastaya aynı anda yapılması anlamına gelen grup terapilerinin bireysel terapilerden farkı etkileşim sadece terapist ile danışan arasında değil, zaman zaman grup üyeleri ile terapist arasında, zaman zaman da grup üyelerinin kendi aralarında olmaktadır. Üyelerin insan ilişkilerinde dışarıda bulamadıkları geribildirimleri alma ve karşılıklı çalışma imkânları daha fazla ve kolay gelişebilmektedir. Sigara, alkol, madde bağımlılığı, karakter gelişim ve değişimi, psikososyal becerileri artırma, sosyal ilişkileri geliştirme gibi çok değişik amaçlı gruplar kurulabilmektedir. Batman İl Sağlık Müdürlüğünde Sigara bağımlılığına yönelik grup terapisi uygulamaya başladık. Pek çok insan, sigaranın vücutta yarattığı tahribatın farkında olsa da sigarayı bırakmanın zor olduğunu düşünerek ya bırakmaya yanaşmıyor ya da iradesine yenik düşüyor. Dünyada her yıl 6 milyon, Türkiye’de 100 bin insan sadece sigara içtiği için ölüyor. Bugün karar verip sigarayı bırakan birinin bir sene içerisinde solunum yolları ile ilgili sıkıntıları sona eriyor. Sigara bırakmada ‘geç kalmak’ yok, yeter ki şimdi bırakmaya karar verilsin.”

12 KİŞİLİK GRUPLAR OLUŞTURULUYOR

Seanslarda sürecin işleyişine ilişkin Atalay, “Sigara ile tek başına baş edemeyeceğini düşünen kişiler, sigara kullanan ya da bırakmış olan kişiler öncelikle  Batman İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezinde  bulunan “Sigara Bırakma” kliniğine başvuruyor. Düzeyleri birbirlerine yakın olan kişilerden 12 kişilik grup oluşturuluyor. Motivasyonel görüşme teknikleri ile grup üyeleri deneyimlerini paylaşarak sigara bırakma çabalarını güçlendiriyor” dedi. AHMET KÖLGE

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *