image

Türkiye ile eş zamanlı olarak ilimizde de hacamat ve sülük tedavisine ilgi artıyor. Batmanlılar Peygamber sünneti olan hacamata her geçen gün daha fazla ilgi gösteriyorlar. Biz de konuyla alakalı merak edilen her şeyi Doktor Aydın Gök’e sorduk. Siz okuyucularımız için Doktor Gök’le yaptığımız röportajı aşağıya alıyoruz:

Kısaca hacamat ve sülük tedavisinin geçmişinden bahseder misiniz?

Hacamat ve sülük tedavisinin geçmişi milattan öncesine dayanmaktadır. Eski Mezopotamya, Mısır ve diğer Ön Asya uygarlıklarında tedavi yöntemi olarak uygulanmıştır. Günümüzde kadar gelen hacamat ve sülük zamanımızda hemen hemen bütün dünyada birçok ülkede az veya çok birer tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Mesela Almanya’da bazı eczanelerde sülük satılmaktadır. Bazı ülkelerde hastanelerde uygulanmaktadır.

Hacamattan bahseder misiniz?

Kelimenin aslı Arapça hicâme olup “emmek” anlamındaki hacm kökünden gelir. Hacamat; toksik maddeler ve ağır metallerle kirlenmiş olan cilt altındaki kanın kupalarla, vakum tekniğiyle dışarıya alınması işlemidir. Hacamat, hastalıktan kurtulma veya sağlığı koruma amacıyla yapılır. Hacamat; kılcal damarlardaki tıkanıklıkları giderir. Kan ve dokulardaki toksinlerin atılmasını sağlar. Kan akımını canlandırır, besinlerin ve oksijenin dokulara daha rahat ulaşmasına sebep olur. Kaslardaki ödem ve sertlikleri çözer. Kan yapımını uyarır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda direnç kazandırır. Ağrıları giderir. Migren ve diğer baş ağrıları, kas ve eklem ağrıları, bel ve boyun fıtıkları, ödem ve kireçlenmeye bağlı ağrıları giderir. Ayrıca stres ve anksiyeteye iyi gelir.

 Peki hocam sülük tedavisinden de kısaca bahseder misiniz?

Sülük tedavisi de hacamat gibi çok eski yıllara dayanmaktadır. Hacamattan farklı olarak vücuttan kan çekmesinin yanında tıbbın tespit ettiği 100 ün üstünde bioaktif maddeyi vücuda verir. Bu aktif maddelerin etkisiyle damarlardaki tıkanıklıklar gider, birikintiler erir, kan sulanır ve kan dolaşımı düzelir, kan basıncı normale döner, bağışıklık sistemi uyarılır, ağrılar azalır.

Ciltte geçmeyen yara, egzema, mantar gibi hastalıklarda, damar tıkanıklığı, ve dolaşım bozukluğundan kaynaklanan varis varis ve basur gibi rahatsızlıklar, tiroid, hipofiz, yumurtalık, erbezi, prostat, göz ve kulak hastalıkları, vücuttaki ateşli şişlikler, doku ölümüne sebep olan damar tıkanıklıklarında sülük tedavisi fayda sağlayabilmektedir.

Hacamatı yapmak için sadece hasta mı olmak lazım

Hayır. Hasta olmaya veya herhangi bir rahatsızlığın olmasına gerek yok. Hacamat korunmaktır.

Bu uygulamaların herhangi bir riski var mıdır?

Hijyenik bir ortamda ve ehil kişiler tarafından yapıldığı sürece hiçbir yan etkisi yoktur. Doğal ve risksiz tedavi yöntemleridir.

Birçok kişinin merak ettiği soruyu sormak istiyorum. bu uygulamalar sırasında herhangi bir ağrı oluyor mu?

Bazen sinek ısırığı gibi diyoruz. Fakat uygulandıktan sonra sinek ısırığının dahi abartılı olduğunu söyleyen hastalarımız oluyor. Şu ana kadar beklediğimden daha zormuş diyeni görmedim.

Hacamat ve sülüğün uygulanamayacağı durumlar var mıdır?

Yeni ameliyat geçirmiş hastalarda, hamile bayanlarda, ciddi kansızlığı ve kalp yetmezliği olan özellikle çok yaşlı hastalarda, mutlak hemofili hastalarında bu uygulamaları yapmak doğru olmaz. Bunun yanında platin olan bölgeye ve regl döneminde olan bayana da hacamat yapılmaz.

Peki, hacamat ve sülük hangi yaş aralığında yapılır? Mesela bebeklere de hacamat yapılır mı?

Hacamatın doğumdan itibaren her yaşa uygulanabileceği konusunda görüşler var. Fakat umulan faydanın gözetilmesi gerektiği inancındayım. Fazlaca yaşlı ve bitkin olanlarda önemli bir fayda veremeyeceği kanaati hâsıl olursa yapılmaması daha uygun düşer. Sezaryen ile doğum yapmış bebeğin de annenin de en erken zamanda hacamat yapıp doğumdan önce verilen anestezik ilacın etkisinden kurtulması bebek için de anne için de çok sağlıklı olacağı yönünde kanaatler var.

Hacamata gelmeden önce nelere dikkat edilmesi lazım? 

Hacamata gelmeden 1 veya 2 gün öncesinden  et ve süt ürünlerinden( kırmızı et, peynir, yumurta, süt vb.) uzak durulması,

Vücudu yoracak ağır aktivitelerden uzak durulması. ( fitness, futbol ve cima dahil)

Kan sulandırıcı ilaçlar ve yiyecekler 1 gün öncesinden bırakılacak. (Aspirin, Kumadin, Coraspin, Ecopirin vs.)

Hacamata gelmeden önce duş alınması da hijyen açısından daha iyi olacaktır. Çünkü hacamat sonrası için 1-2 gün banyo yapılmaması gerekecek.

Özelikle hacamata gelmeden 3 saat öncesi aç olunması önemlidir. Fakat aşırı açlık istemiyoruz.

Bayanlar için regl döneminde hacamat yapılmaz. Buna da dikkat etmek lazım.

Son olarak hacamat herzaman yapılır mı? Mesela şu an ramazandayız oruçlu iken hacamat yapılır mı?

Peygamber efendimiz (S. A. V), hacamatın hicri ayların 17,21 ve 23. gününde yapılmasını tavsiye etmiştir. Çarşamba günü kan aldırmama yönünde tavsiyeleri var. Cuma ve cumartesi günlerinde de hacamat yapılmaması yönünde görüşler var.

Ramazana gelince, Resulullah ( SAV)’in ihramda oruçlu iken kan aldırdığına dair Buhari’de rivayet var. Ayrıca bunun dışında kan aldırmanın orucu bozmadığına dair bazı rivayetler var. ŞEVKİ ASLAN

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *