image

25 yıldır altın ve gümüş ustalığı ile uğraşan M. Ekrem Büyükkoyuncu, yıllarıdır gümüş ve altın ustalığı ile uğraştığını fakat çırak bulmakta zorlandıklarını söyledi. Gençlerin meslek erbabı olma konusunda fazlasıyla çekindiğini belirten Büyükkoyuncu, işinin zorluklarını ve inceliklerini gazetemize aktardı. Gençlerin bir vasıf kazanmalarını gerektiğini ve öğrenmekten korkmamalarının faydalı olacağını ifade eden Büyükkoyuncu, verilen kursların detaylı olması gerektiğini belirtti. 

“YILLARCA ÇIRAKLIK YAPTIM”

Bir mesleğin ustası olmak isteyen gençlere öğüt veren Büyükkoyuncu, “Ben 25 yıldır gümüş ve altından vatandaşın isteğine göre ürün çıkarıyorum. Mesleği babamızdan gördük ve yanın yıllarca kalıp çıraklıktan ustalığa geçtim. Sürekli istekle çalışarak bu günlere gelebildim. İşimi severek yaptığım için sürekli kendimi geliştirdim. Şimdi ise kendi dükkânımda kuyumcuların ve vatandaşların özel siparişlerini imal ediyorum. Yani bizim işimiz tamamen el emeğinden ve hayal gücünden besleniyor.” İfadelerini kullandı.

“GENÇLER ÖĞRENMEKTEN ÇEKİNMESİN”

Gençlerin öğrenmekten çekinmemesi gerektiğini aktaran Büyükkoyuncu, “Gençlerimiz artık hazır işlerde çalışıyorlar yani aylık maaş veren işlere yöneliyorlar. Bir mesleğe istekleri olsa dahi çekindikleri için işin içine girmiyorlar. Eğer eliniz bir işe yatkınsa hiç çekinmeden o mesleğin peşinden koşun, soru sormaktan korkmayın. Bizim işte çıraklık dönemi yaklaşık 6 yıldır ancak 6 yıldan sonra usta olunabiliyor. Fakat işi severek yaparsanız 6 yıl su gibi geçiyor. Bu dönemde istekli ve çalışkan bir çırak bulmak oldukça zor, gençler ustalıktan çok kurumlarda, özel şirketlerde çalışmak istiyorlar. Eğer gençler çıraklığın tadını alırlarsa her biri bir mesleği ustası olabilir. Ayrıca ustalık kurslarının da bu konuda oldukça verimli çalışması gerekiyor. Yani işi üstten göstermek yerine detaylı bir şekilde gösterirlerse daha fazla gencimi usta olabilecek. Bu yüzden kurslarda verilen eğitim kalitesinin oldukça yükselmesi gerekiyor.” Şeklinde konuştu. MEHMET EMİN URAZ

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *