image

Hizbullah Cemaati'nin önde gelen isimleri arasında yer alan, âlim ve mütefekkir Mehmet Sudan Hoca, vefatının 5'inci yıldönümünde rahmet ve minnetle yâd ediliyor.

Kur’an ahlakını taşıyan, ömrünü İslami hizmetlere adamış, hilmiyle müsemma bir dava adamı olan Sudan Hoca, Türkiye'deki İslami mücadelenin mümtaz öncülerinden biri olarak biliniyor.

Mehmet Sudan kimdir?

Mehmet Sudan 1957 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Dercimt köyünde dünyaya geldi. Bölgenin kanaat önderlerinden Hacı Sabri Sudan’ın oğlu olan Mehmet Sudan, ilk eğitimini babasından aldı. Çocukluğunu dindar bir ailenin içinde İslami ilimler tahsil ederek geçiren Sudan, gençlik yıllarının başlarında büyük arayışlar içeresine girmişti.

Bireysel olarak yapılan İslami çalışmaların geniş kesimleri etkilemediğini gören Sudan Hoca, Cemaat olarak İslami faaliyetlerin sürdürülmesi gerektiğine inanıyordu. Bu sebeple yetmişli yıllarda Anadolu ve Kürdistan’da etkili olan Milli Türk Talebe Birliği’yle (MTTB) tanıştı. Bu yapı ile birlikte çalışmalarına devam eden Sudan Hoca, İslami bir gençliğin yetişmesi için adeta gecesini gündüzüne kattı.

Çocukluk yıllarında Bingöl’ün Genç ilçesine yerleşen Sudan Hoca,  gençlik yıllarının başlarından itibaren burada esnaflık yapmaya başladı. Esnaflık yaparken bir yandan ilim tahsil ediyor bir yandan da İslami tebliğde bulunuyordu. İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *