image

Parti binasında raporu kamuoyuyla paylaşan HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, kitaba yönlendirmek, terk edilen okuma alışkanlığını yeniden kazandırmak ve özellikle Batman’daki okuma oranlarını artırmak için yetkililere çağrıda bulundu.

“OKUMAK AKIL VE ZEKÂ SEVİYESİNİ YÜKSELTİR”

Yaptıkları çalışmalarda toplumun okumaya az zaman ayırdığını tespit ettiklerini vurgulayan Durmaz, “Bu konuda, birçok bahane öne sürebilir ve onların arkasına sığınabiliriz. Ancak okumamak için öne sürülecek hiçbir bahanenin geçerliliği yoktur. Ruhen ve bedenen hazırlık isteyen bir iş olan okuma, yüce Rabbimizin emridir. Rabbimizin emrini yerine getirmek, kendimizi tanımak ve hayatı anlamak için okumalıyız. Okumayla toplumsal hâkimiyeti elde eden medeniyetleri daha yakından tanımak için okumalıyız.” diye konuştu.

“Ufku geniş, ileriyi görebilen ve insanlığın selameti adına çalışan bireyler olmak için okumalıyız.” diyen Durmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Okuyarak hayatı anlamlandırabiliriz. Zira okumak, hayattır. Okumak düşünceleri olgunlaştırır, besler, geliştirir ve stresi azaltır. Okumak zihni açar, geleceğe ümitle bakmayı sağlar. Okuyan insanın sözleri hikmetlidir; nerede ne konuşacağını ve nasıl davranacağını bilendir. Okuyan insan güçlüdür, çevresinde yaşanan gelişmelere duyarlıdır, sorunlara karşı çözüm üretendir.”

“OKUMANIN YERİNİ TELEVİZYON, BİLGİSAYAR VE AKILLI TELEFONLAR ALDI”

Yapılan araştırmalara göre okumaya günde bir dakika, internete 3 saat ve televizyona ise 6 saat ayrıldığına işaret eden Durmaz, “Okumanın yerine, oyalayıcı ve vakti su gibi harcayan araçları koyuyor ve onlara yöneliyoruz. Haliyle bunların başında da televizyon, bilgisayar ve akıllı telefonlar geliyor. Bunlar, gerçek âlemden uzaklaştırıp, sanal âlemin kapılarını aralıyor. İletişim ve bilişim uzmanları, sosyal medya ve televizyondaki olumsuz program ve videoların artışına dikkat çekmekte ve gençliğin her türlü programı kontrolsüzce seyrettiğinden dolayı zihin dünyalarının pasifleştirildiğini dile getirmektedirler. Tabi burada teknolojinin tümden kötülüklere sevk ettiğini iddia edemeyiz, lakin doğru, bilinçli ve yerinde kullanılmadığında nelere sebebiyet verdiğini vurgulamaktayız.” ifadelerini kullandı. 

Durmaz, kitaba yönlendirmek, teşvik etmek, terk edilen okuma alışkanlığını yeniden kazandırmak ve özellikle ildeki okuma oranlarını artırmak için yerine getirilmesi gereken birçok hususun olduğuna dikkat çekti.

“OKUMA SAATİ OLMALI”

Bu hususları maddeler halinde sıralayan Durmaz, şunları söyledi: “Her şeyden evvel okumanın Cenabı Allah’ın bir emri olduğu ve okumayla Allah’ın bir emrinin yerine getirildiği bilinciyle okunmalıdır. Kitap okuma alışkanlığının kazandırılması konusunda temel, ailede atılmalıdır. Çocuklara rol model olan anne ve babalar, yüklendikleri sorumlulukları her yönüyle yerine getirmeye gayret sarf etmeli ve okumada asla zafiyete yer bırakmamalıdır. Aileler, her gün düzenli olarak okumaya belirli bir zaman ayırmalı ve bu zamanın okuma saati olduğu bilinmelidir. Okuma saatinde anne ve baba başta olmak üzere tüm aile bireyleri televizyon ve bilgisayarları kapatıp telefon ve tabletleri bir kenara bırakmalıdır.”

“KİTABA İLGİYİ ARTIRACAK ÇALIŞMALARA İMZA ATILMALIDIR”

Batman’da kitap okumayı artıracak adımların atılması gerektiğini söyleyen Durmaz, “İlimizdeki bilinçli ve hassasiyet sahibi kişi ve kurumlar, okumaya teşvik için okumanın yararlarına dikkat çekerek toplumun kitaba ilgisini artıracak çalışmalara imza atmalı ve açık alanlarda kitap okuma etkinlikleri düzenlemelidir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayından geçip okullarda öğrencilere tavsiye edilen kitapların değerlerimize aykırı olmaması gerekmektedir. Yetkili ve ilgili kurumlar, bu konu ile alakalı tavsiye edilecek kitapları çok iyi seçmelidir.” dedi. HABER MERKEZİ

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *