image

İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen  ‘2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ anma programına İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Şemsettin Dursun, Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Cemal Konakçı, Eğitimci Yazar Faysal Yaman, Araştırmacı Yazar Mehmet Zeki Kurt ve öğretmenler katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program sırasıyla Raman Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Salih Ertekin’in günün anlam ve önemini belirten konuşması, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in özgeçmişinin okunması, Raman Anadolu Lisesi öğrencisi Yusuf İslam Akbaş’ın sahnelediği ‘Ahde Vefa’ adlı tiyatro oyunu ve İslam bilim tarihi müzesinde sergilenen eserlerden örneklerin gösterimi ile devam etti.Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anma programı Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şemsettin Dursun’un Prof. Dr. Fuat Sezgin ile ilgili konuşmasıyla sona erdi. Program sonrası katılımcılara Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bilim tarihi sohbetleri adlı kitabı hediye edildi.

PROF. DR. FUAT SEZGİN KİM ?

Prof. Dr. Fuat Sezgin 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te doğdu. Erzurum´da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943 yılında ilk planına göre matematik okuyup mühendis olmak için İstanbul´a geldi. Bir akrabası´nın tavsiyesi üzerine, İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü´nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter tarafından verilen bir seminere katılan Sezgin, ilk planını kökten değiştirdi.

1967 yılında  Fuat Sezgin´in İstanbul´da bulunan Hocası Ritter´in uzman gözüyle değerlendirmesini öğrenmek için birinci cildin bir kopyasını gönderdiği zaman, tecrübeli şarkiyatçi, “böyle bir çalışmayı daha önce kimsenin yapamadığını ve bundan sonra da hiç kimsenin yapamayacağını” ifade ederek Fuat Sezgin’i kutladı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in olağanüstü gayretleri ve çalışmalarıyla ikinci bir müze 2008 tarihinde içerisinde yaklaşık 700 eserin olduğu ve bu eserlerin tamamına yakını saygıdeğer hocamızın çabalarıyla bağış olarak kazandırılmış İstanbul Gülhane Parkı içerisindeki binada bütün milletimize armağan edilmiştir . Astronomi, coğrafya, gemicilik, zaman ölçümü, geometri, optik, tıp, kimya, mineraloji, fizik, mimari, teknik ve harp tekniği sahalarında sistematik bir düzenle sergilenen eserler, İslam Bilimlerinin büyük keşif ve muazzam buluşlarını göstermekle birlikte bu keşif ve buluşların değişik yollardan Avrupa’ya geçip orada kabul bulduğunu ve alınarak özümsendiğini nefis bir görsellikle ziyaretçilerine apaçık bir şekilde sunmaktadır. Böylece bilimler tarihinin de bir bütün olduğunu, gerçeğe uygun, hislerden ve önyargılardan uzak, tam bir objektiflikle ispatlamaktadır.

Arkasında ebediyete kadar hiç sönmeyecek bir ilim ışığı bırakarak 30 Haziran 2018 yılında aramızdan ayrılan Prof. Dr. Fuat Sezgin’i rahmet ve minnetle anıyoruz. MEHMET EMİN URAZ

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *