image

Toplumda helal kazanma düşüncesinin yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan, helal kazancı kendisi için düstur edinen değerlerin bilinmesine ve genç nesillere aktarılmasına daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi.

Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan, "15 Mart Dünya Tüketiciler Günü" münasebetiyle bilinçli alışveriş, alışverişte helal ve harama dikkat edilmesi, ticarette İslam ahlakı, çarşı-Pazar ahlakı, alışverişte yapılması gerekenlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Günümüzün ekonomik anlayışının, insanlar arasında ahlaki değerlerden yoksun bir ticaret düşüncesi

"ALIŞVERİŞ ACELEYE GETİRİLMEMELİ"

Alışverişte satın alınması planlanan bir ürün ile ilgili ön araştırma yapmanın, ürünün ücreti kadar önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Kalkan, satın alınacak malların kalitesi, sağlık ve güvenliği ile çevreye duyarlılığı, kullanım özellikleri ve satış sonrası servis ağı gibi unsurların göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret etti.  

İyi bir piyasa araştırmasının yapılıp fiyatların takip edilmesi gerektiğini söyleyen Kalkan, "Alışveriş için ayrılan zaman, alınacak mal ve hizmeti iyi incelemeye yeterli olmalıdır. Alışveriş aceleye getirilmemeli, en uygun zaman belirlenmeli, eğer mümkünse alışveriş yerlerinin tenha olduğu gün ve saatler seçilmelidir. Yani; alışveriş gününün ayın başı yerine ayın sonu, hafta sonu yerine hafta ortaları olması daha faydalı olacaktır." ifadelerini kullandı.

"YERLİ ÜRÜNÜN TERCİH EDİLMESİ ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAKTIR"

Mutlaka bir alışveriş listesinin hazırlanması gerektiğini aktaran Kalkan, konuşmasına şöyle devam etti: "Alışveriş listeleri, hangi ürünlerin ne miktarda satın alınacağını gösterdiği için plan dışı satın almayı önler. Dolayısıyla, kaynak ve zamandan tasarruf sağlanır. Yabancı mal veya hizmetlerle aynı kalitede olanlar arasından yerli olanının tercih edilmesi, sizin ekonomik çıkarınıza olduğu kadar, yeni iş ve yatırım imkânları sağlayarak ülke sanayisinin gelişmesine, kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasına, böylece ülke ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlayacağı unutulmamalıdır."

"ALIŞVERİŞTE HELAL VE HARAMA DİKKAT EDİLMELİ"

Esnaf ve sanatkârın, tüketici ile kısa dönemli ilişkiler yerine, uzun dönemli ve dostça ilişkiler kurmasının pazar paylarını korumaları için önemli bir faktör olduğunun altını çizen Kalkan, "Satıcının ve varsa birlikte alışverişe çıkılan kişilerin sözleri temkinle karşılanmalıdır. Satıcının söylediklerinden ziyade tüketicinin kendi araştırmaları sonucu edindiği bilgilere itibar ederek alışveriş yapması faydalı olacaktır. Satın alınacak malların çeşidine göre markası, kalitesi, kullanım ve bakım özellikleri yanında maldan beklenen fayda ve hizmet de daima ön planda tutulmalıdır. Satış sonrası servis ve bakım gerektiren mallarda yaygın servis ağı bulunanlar tercih edilmelidir. Yapılan alışverişte tüketici zayıf taraf konumunda olup, satıcının kendisine sunduğu bilgilere güvenmek durumundadır. Satış esnasında satıcının kendisini empati kurmak suretiyle tüketicinin yerine koyması ve buna göre davranması gerekmektedir. Alışverişte tüketiciyi aldatmak, kısa vadede kârlı bir iş gibi görünse de, uzun vadede satıcının helal kazancını harama dönüştüreceği kuşkusuzdur. Bu durum beraberinde müşteri kaybını getirecektir. Bundan dolayı alışverişlerimizde samimi ve güvenilir olmalı, doğruluktan asla taviz vermemeliyiz." şeklinde konuştu.  İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *