image

28 Şubat 1997 yılında yayınlanan Milli Güvenlik Kurulu kararlarının ardından Türkiye genelinde inançlı insanlara yönelik cadı avı başlatıldı.

Ordu, bürokrasi, medya, yargı, üniversite ve iş dünya eksenli başlatılan süreç ile başörtülü öğrenci ve öğretmenler baskılara maruz kaldı, orduda namaz kılan askerler görevden atıldı, Kur'an kursları kapatıldı, Batı Çalışma Grubu (BÇG) denilen karanlık yapı tarafından milyonlarca Müslüman fişlendi.

28 Şubat sürecinde, okul müdürü olan Mehmet Sarmış (57) okulundaki başörtülü öğretmenler hakkında işlem yapmadığından dolayı soruşturma geçirdiğini ve görevden alındığını belirterek, yaşadığı mağduriyetleri anlattı.

34 yıldır eğitim alanında görev yaptığını belirten Sarmış, "28 Şubat denince; 28 Şubat 1997 yılında, Milli Güvenlik Kurulunun olduğu tarihtir. O tarihte alınan bir takım kararlar hükümete dikte ettirildi. Bunlar inançlı kesime baskı şeklinde alınan kararlardı. Bu kararların alınması ile beraber, zaten bunun hazırlığa önceden başlanmıştı; medyanın etkisi ile ülke genelinde Müslümanlara yönelik aleyhte çalışmalar, yayınlar ve psikolojik bir baskı oluşturulmaya başlandı. 28 Şubat tarihindeki milli güvenlik kararları ile birlikte bir dayanak da buldular ve onun üzerinden bu baskılar arttırıldı. Müslümanım diyen, İslami faaliyet yapan, çeşitli derneklere, vakıflara, faaliyetlere, şahıslara yönelik soruşturmalar, kovuşturmalar başladı. Bir çeşit cadı avı başladı. Sivil vatandaşlara yönelik aynı şekilde, Türkiye genelinde adı İslam ile anılan hemen hemen her çevreye resmi, sivil, kurum-kuruluşlara ve vatandaşlara yönelik giderek ağır bir baskıya dönüştü." ifadelerini kullandı.

28 Şubat sürecinin en büyük etkisinin eğitim alanında kendini hissettirdiğine dikkat çeken Sarmış, "Her türlü faaliyetlerin engellenmeye çalışıldığı ve psikolojik baskıdan dolayı da insanların kendi kendini sınırlamaya başladığı bir dönemdi. Gittikçe bu baskı arttı, bir takım resmi yazışmalara dönüştü. En çokta başörtüsünde kendisini gösterdi. Başörtülü olarak devlet memuriyeti yapan bayanlar ve onları destekleyenler üzerine gidildi. En çok memurun olduğu kesim ise eğitim, öğretmenler kesimi olduğu için en çok buralarda kendini hissettirdi. Eğitim bütün vatandaşların ilgilendirdiği için; herkesin de dikkatini çekti. Birçok öğretmen, bayan öğretmen görev yapamaz hale geldi." dedi.

"BİR KISIM RESMİ GÖREVLİLER, GAZETECİLER VE MÜFETTİŞLER BAŞÖRTÜLÜ AVINA ÇIKTILAR"

28 Şubat sürecinde başörtülü öğretmenlere yönelik cadı avı başlatıldığına dikkat çeken Sarmış, şunları söyledi:

"Başörtülü öğretmenlere yönelik bir cadı avı başlatıldı. Bir kısım resmi görevliler, gazeteciler ve müfettişler başörtülü avına çıktılar. Ben birçok gazetecileri biliyorum;  başörtülülerin görev yaptığı okulların önünde bekliyor, öğretmenler girerken çıkarken fotoğraflarını çekiyorlardı. Daha sonra 'bu okulda da başörtüler göreve devam ediyor' diye haber yapıyorlardı. Arkasından müfettişler gidiyordu. Onların bu haberleri öncülük yapıyordu. Arkasından da hemen resmi görevliler, müfettişler devreye giriyordu. Bu durum onların rahatsız edilmesi, soruşturma geçirmesi ve görevden atılmasına doğru gidiyordu." İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *