image

Medical Park Hastanesi doktorlarından Mehmet Alp’ın konuyla ilgili bilgilendirmesi şöyle:
Aileler çocukların gelişiminde öncelikli olarak fiziksel gelişimlerini ön planda tutmaktalar. Toplum içerisinde çocukta beslenme bozukluğu denildiğinde ilk akla gelen obezite ve yemek seçen çocuklar akla gelir. Genel olarak çocuğunuz az yiyorsa ya da çok yiyorsa bu beslenme bozukluğu olduğunu tek başına ortaya koymaz.  Özellikle küçük çocuklarda meydana gelen pika, ruminasyon, beslenme bozukluğu ve obezite olarak dört şekilde incelemeliyiz. Bu beslenme bozukluklarından kısaca bahsedelim.
PİKA: Besin özelliği olmayan ve yenilebilir olmayan maddeleri ısrarlı olarak yeme davranışı gösterme sorunudur. Taş, saç, tırnak, toprak, kum, kil, böcek gibi yenmemesi gereken maddeleri bir aydan fazla yediği gözlemlenen çocuklara bu teşhis konulabilir. 12–24 aylıkta başlar okul öncesi sonlanır.  Çocukta bu bozukluk geçici bir durum olabilir ve gerekli tedaviler ile düzelme gözlemlenir.
RUMİNASYON: Besin yutulduktan ve kısmen sindirildikten sonra, tiksinme ya da bulantı gibi bir neden olmaksızın ağza geri getirilir, çiğnemesi durumunda ortaya çıkan yeme bozukluğudur. Başlangıç yaşı 3–12 aydır.  Zeka geriliği gözlemlenen çocuklarda daha sık görülür. Bu bozuklukta da bir ay boyunca devam eden bir süreç olması ile ruminasyon teşhisi konulabilmektedir. Ruminasyon yeme bozukluğuna, ailenin  ilgisizliği, çocuğun beslenmesinde yapılan yanlışlar, yiyeceğin kötü kokusu gibi bir çok şey sebep olabilir. Tedavide anne çocuk etkileşiminin düzeltilmesi, davranışçı yöntemler, duyarsızlaştırma terapisi yanında sedatif ve antispozmatik ilaçlar kullanılır.
   BESLENME BOZUKLUĞU: Çocuğun bir sebebe bağlanmaksızın yemek yememesi durumudur. Beslenme bozluklarında çocuk yemek yemediği için kilo alımının durması, büyük kilo kaybı ve sonucunda çocuk gelişiminde duraklama ve gerileme gözlemlenir. Özellikle katı yiyeceklere geçme döneminde ve zorla yemek yedirilme gibi beslenme yöntemleri sonucunda ortaya çıkar. Doğru müdahale gerçekleşmediği takdirde çocuğun ilerleyen hayatında da bu bozukluklar devam edebilir ve gelişim süreci olumsuz etkilenebilir.
 OBEZİTE: Bebeğin aşırı kilolu olması yani beklenen normal kilo değerinin % 20 üstüne çıkmasıdır. Son yıllarda çocuklarda daha sık görülen bir beslenme bozukluğudur. Fastfood yemeklerin hayatımıza girmesi ve ebeveynlerin çok yemek yerse sağlıklı olur düşüncesiyle çocuklarda çok fazla görünen bir beslenme bozukluğudur.  Çok ve fazla ve yüksek kalorili yiyecekler ile beslenen aynı zamanda hareketsiz kalan çocukların aşırı kilo alması ve bu kilo alımının sağlığından sosyal yaşamına kadar etkili olabilecek bir durumdur. Tedavisi güçtür. Annenin durumu kabul edip düzenli ve dengeli beslemeye gönüllü olması gerekir. Uygun egzersiz ve diyet gerekebilir.
 
Çocuk gelişiminde önemli bir husus olan beslenme bozukluğu  aileler  tarafından kontrolde tutulması ve gerekli durumlarda hekime başvurularak tedavi görülmesi gerekmektedir. Çocuklarımızın ne az ne de çok besin alması değil, sağlıklı ve gereken ölçülerde beslenmesine özen göstermelisiniz. HABER MERKEZİ
 
 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *