image

Yılardır ahşap oyma, ebru, minyatür, tezhip, dokuma sanatı ile uğraşan Muharrem Fırat Kaya, icra ettiği sanatı kurs vererek gençlere öğrettiğini, ayrıca tamir işleri ile azda olsa maddi gelir elde ettiğini söyledi. Bunun dışında şehir dışından isteği kasnak ve deriler ile arbane yaptığını belirten Kaya, özel sipariş yaptığını da belirtti. Gençlere el sanatlarını geliştirmeleri gerektiğini belirten Kaya, ayrıca antika ürünlere de merakı olduğunu söyledi.
“YAPTIĞIM SANATI SEVİYORUM”
El sanatlarını severek yaptığını belirten Kaya, “El sanatlarına dair genelde ahşap üzerine çalışıyorum, onun dışında Bursa’dan kasnak, deri getirip arbane yapıyorum.  İşimi gerçekten severek yapıyorum. Onun dışında enstrüman tamirleri yapıyorum. Bağlama, ut, gitar ve daha sayamadığım enstrümanların tamirleri ile ilgileniyorum. Çoğu zaman sıfırdan yapabilir misin diye soruyorlar ama burada makine yok, olsa yapabilirdim. Onun dışında bağlama çalışıyorum.” İfadelerini kullandı.
“EL SANATLARI KURSU VERİYORUM”
El sanatları kursu verdiğini belirten Kaya, “Batman Üniversitesi Geleneksel el sanatları mezunuyum, sağ olsun Behiç hocamız bize işin püf noktaları dahil her şeyi öğretti, kendisine teşekkür ediyorum. Bunun dışında tezhip, minyatür, dokuma gibi branşlarda da bizi geliştirdiler. Ben de bunları birbirine harmanlayarak değişik şeyler yapmaya çalışıyorum. Genel potansiyelde insanlar yaptığımız işi seviyorlar, beğeniyorlar. Yani sadece sanat işi de değil, bunun dışına bazı vatandaşlar, hayvan barınakları istiyor onları da yapıyoruz, atölyemizi geliştirmek için. Yani kuş, köpek kulübelerini de yapıyoruz. Ayrıca Beşiri’de 2-3 sene boyunca el sanatları üzerine kurs verdim. Orada baya bir öğrenci yetiştirdik, sergi açtık. Bu sanatın unutulmaması, nesilden nesile aktarılması için elimizden geleni yapacağız. Antika eserlere de büyük bir ilgim var. En son Batman üniversitesinden dekan bizimle görüştü, sergi açılacağını söyledi, şuan onu bekliyoruz. Onun dışında halk oyunları eğitmeniyim, 12 senedir aktif olarak eğitim veriyorum, yarışmalara katılıyoruz, belirli derecelerimiz ve plaketlerimiz var.” Dedi. AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *