image

16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliğini içeren halk oylaması öncesi görüş ve fikirlerini anlatan Batman halkı, referandumun hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Yapılan röportajlarda ‘Neden evet? Neden hayır?’ soruları sorulan vatandaşların çoğunluğu kararlarının ‘evet’ olduğunu belirtirken, ‘hayır’ diyenlerin ve kararsız olduklarını ifade edenlerin sayısı ise yok diyecek kadar az olduğu gözlemlendi.

Özellikle geçtiğimiz seçim öncelerinde görülen heyecan referandum öncesinde olmadığı görülürken, halkın referandumdaki vereceği tercihi çok fazla belli etmek istememesi de dikkatlerden kaçmadı.

Referandumla ilgili görüşlerini dile getiren Feyzi Öztekin, referandumun halka ve ülkeye hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

 

Oyunu ‘evet’ olarak kullanacağını söyleyen Öztekin, "Evet diyorum. Niye evet diyorum? 1980’lerdeki hastane önündeki kuyruklar aklıma geliyor. Geçenlerde Ankara’ya gittim ve Ankara’nın en üst hastanesinde anjiyo oldum. Kimliğimle girdim, kimliğimle çıktım. Ben bir vatandaş olarak bu nimeti gördüğüm için önce Allah’a hamd ediyorum ve bunu üzerimde bir görev olarak biliyorum, o yüzden evet diyeceğim." dedi.

Daha iyi bir Türkiye için ‘evet’ diyeceğini açıklayan Fehmi Şanlı, "Ben evet diyorum. Güzel bir şey olsun. Darbe gibi şeyler olmasın. Bizler sadece güzel bir yaşam istiyoruz. Terör olayları olmasın istiyoruz. O yüzden evet diyorum." diye konuştu.

Oyunu ‘hayır’dan yana kullanacağını söyleyen Kemal Alikol, "Ben hayır diyorum. Hayır deyişim Cumhurbaşkanımıza karşı olduğum için değildir. Bu benim kişisel görüşümdür. Allah’tan isteğimiz ülkemizin geleceği, ülkemizde yaşayan bütün insanlar için olumlu bir süreç geçer. Pazar günü bütün ülkeye hayırlı olur ve ülkemizin dış ülkelere karşı inşallah daha hayırlı bir gün olur. Şu süreç için hayır diyorum; tek insanın ülkeyi yönetmesinde insanların kafasında kuşkular yaratıyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızca bu referandum maddeleri açıklanması gerekiyordu. Bu maddeler nedir? Tek insanın görevi ne olacak? Kendisiyle atayacağı insanlar kimler olacak? Sıradan gelen insanlar olabilir." ifadelerini kullandı.

 

ÜLKENİN KALKINMASI İÇİN ‘EVET’ DİYORUM

Türkiye’nin gelişmesi ve ekonomisinin daha da yükselmesini istediği için ‘evet’ oyu kullanacağını belirten Edip Tekin ise şunları kaydetti: "Ülkenin kalkınması için ‘evet’ diyorum. Huzur ve barış istiyoruz. Ülkenin ekonomisinin güçlenmesini istiyoruz. Avrupa’ya karşı mücadele edebilmeyi istiyoruz. Avrupa bize yanlış yapıyor. Hollanda, Almanya, Fransa Türkiye’nin gelişmesini istemiyor ama biz istiyoruz."

 

15 TEMMUZ’DAKİ DARBE OLAYINDAN DOLAYI BEN ‘EVET’ DİYORUM

Başkanlık sistemini olumlu bulduğunu vurgulayan Adnan Işık, "15 Temmuz’daki darbe olayından dolayı ben ‘evet’ diyorum. Ordunun genelkurmayı dinlememesi bir zaafiyetti bence. Bir başkanlık sisteminin ülke için daha hayırlı olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

 

KÜRTLER İÇİN EVET DİYECEĞİZ

Daha güzel yarınlar için ‘evet’ diyeceğini dile getiren Emin Önal, "Referandumda biz ülkenin yararına olanı diyeceğiz. 35-40 yıldır çok partili bir dönemde yaşıyoruz ve hiçbir şey anlamadık. Hep halka zarar, hep halka kötülük ve hep halkta yıpranma oldu. Sadece bir kişi seçilsin ve onun sözü olsun. Darbe oldu, 3 günde OHAL çıkamadı. Ülkenin yararına, barış ve huzur için, Kürtler için evet diyeceğiz. Laz’ı, Kürt’ü, Türk’ü biz kardeşiz ve kardeşçe yaşamak istiyorsak evet diyorum." dedi.

 

ÜLKE TEK BİR KİŞİ TARAFINDAN YÖNETİLMESİ GEREKİYOR

Ülkenin tek kişinin yönetmesi gerektiğini savunan Cevher Yavuz da şöyle dedi: "Evet diyorum. Çünkü ülkenin tek bir kişi tarafından yönetilmesi gerekiyor. Nasıl bir arabayı bir şoför kullanacaksa, iki şoför olmayacaksa bu ülkeyi de bir kişinin yönetmesi gerekiyor. Bunun örneğini yaygınlaştırabiliriz. Nasıl bir okulun iki müdürü olmayacaksa, nasıl bir otobüsü kullanan şoförlerin iki kişinin olmayacağını söyleyebilirsek, bu ülkenin de iki kişinin yönetemeyeceğini söyleyebiliriz. Ecevit’in zamanında onun yüzüne atılan anayasa kitapçığı gibi eğer iki farklı partiden başbakan ve cumhurbaşkanı olursa aralarında çıkacak anlaşmazsızlıkları da çözecek bir kurum olmaz. Bu şekilde ülke daha çok batar. Ülkenin bir kişi tarafından yönetilmesi gerekiyor, bunun için evet diyorum."

PARLAMENTER DEVLET İSTİYORUM

 

Başkanlık sisteminin memleketin çıkarı için olmadığını iddia eden Refik Yıldız, "Ben hayır diyorum. Memleketin çıkarı için değildir, Türkiye tek bir adama teslim edilmez. Bir adam tek kişiliktir, kraliyet, krallık istiyor. Ben demokrasi istiyorum, parlamenter devlet istiyorum, başka bir şey istemiyorum." şeklinde konuştu.

Referandumda oy kullanmayacağını belirten Ferdi Akan, "Referandumda oy kullanmayacağım. Sebebi de; iki tarafında gerçekten Türkiye’ye hiçbir şey kazandırmadığını düşünüyorum. O yüzden iki taraf yarar getirmeyeceği için oy kullanmayacağım." diye konuştu.

AVRUPA HAYIR DEDİĞİ İÇİN BİZLER EVET DİYORUZ

 

Hacı Taş isimli yaşlı amca da oyunu ‘evet’ olarak kullanacağını şu sözlerle aktardı: "Dinimiz, memleketimiz, hükümetimiz ve Allah için ben evet diyeceğim. Avrupa 'hayır' dediği için bizler evet diyoruz. Yeni sistem bizler için iyi olduğundan dolayı Avrupa evet demiyor."

MÜSLÜMANLARIN İSTİKBALİ, BİRLİK VE BERABERLİĞİ İÇİN EVET DİYORUZ

 

Muhammed Ayhan, "Biz evet diyoruz. Çünkü Müslümanların istikbali, birlik ve beraberliği için ve İslam aleminin hem umudu Türkiye’nin bu referandumuna bağlı olduğu için evet diyoruz. Kürt, Türk, Arap olsun bütün vatandaşlarımıza, Müslümanların birlik ve beraberliği olması için ‘evet’i tavsiye ediyoruz. İnşallah Batman’da da referandumda güzel bir sonuç çıkacağına inanıyoruz." ifadeleriyle referandum kararına değerlendirdi.

SİSTEMİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTEMİYORUM

Referandumda ‘hayır’ oyu kullanacağını belirten Eyüp Balcı, "Referandumda hayır diyorum. Bu sistemin değiştirilmesini istemiyorum. Tek kişinin devleti yönetmesini istemiyorum. Hayırın bizim için hayırlı olacağına inanıyorum. Parlamenter sistemin devam etmesini istiyoruz." dedi.

HAYIR’IN BİR ANLAMI YOK

‘Evet’ demesi için dünyalar kadar sebebinin olduğuna işaret eden Abdulhakim Şimşek, şunları kaydetti: "Biz oyumuzu evet olarak kullanacağız. Sebebi de dünya çapında bellidir. ‘Hayır’ın bir anlamı yok ki niye hayır kullanalım. ‘Hayır’ demek için bir sebep görmüyoruz. Evet dememiz için dünyalar kadar sebep var. Nereye bakarsak bakalım sebep evettir. Geleceğimiz ve huzur için evet diyeceğiz."

İsmini vermek istemeyen yaşlı bir amca da oyunu ‘evet’ten yana kullanacağını belirterek, sebebinin çok fazla olduğunu söyledi.

 

40 yıldan bu yana hiç oy kullanmadığını aktaran Gıyasettin Güler de sebebini şu sözlerle anlattı: “Ben 40 yıldır sandık başına gitmiş değilim. Bir İslamcı olarak dinimizde, Kur’an anayasası olması lazım. Benim için sağıymış, soluymuş, evet mi, hayır mı hiç fark etmez. Biz Kur’an-ı anayasa yapmaya çalışıyoruz. Fakat herkesin fikrine de saygım vardır ama ben kendim 40 yıldır sandık başına gitmiş değilim. Devlet başkanı Kur’an-la hükmedecek, Kur’an anayasası olacak. Hangi parti Kur’an anayasasına yakın ise ben onu destekliyorum. Fakat şu anda bir taneyi göremiyorum. İlkha

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *