Bu projeyle, Batman’ın çevresel sorunlarıyla mücadelede önemli bir katkı sağlanırken, geri dönüşüm bilincinin artırılması hedefleniyor.
Belediye, iki yıl önce şehirdeki farklı mahallelere 100 adet giysi kumbarası yerleştirmişti. Şimdi ise bu sayıyı 50 adet daha artırarak toplamda 150 giysi kumbarasına ulaşmış durumda. Batman genelinde, bu kumbaralara yapılan katkılarla büyük bir çevresel fayda sağlanıyor. Kumbaralar, giysi, ayakkabı, nevresim, havlu, perde ve çanta gibi birçok tekstil ürününün geri dönüşümüne katkı sunuyor.
Geri dönüşüm sürecine dahil edilen kullanılmış giysi ve ayakkabı kumbaraları, Batman’da 120 ton tekstil atığının ülke ekonomisine geri kazandırılmasını sağladı. Bu sayede, hem çevre kirliliği azaltılıyor hem de doğal kaynakların korunmasına katkı sağlanıyor. Belediye İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, kullanılamayacak durumda olan tüm tekstil ürünlerinin çöp kutuları yerine giysi kumbaralarına atılmasını tavsiye ediyor.
Kullanılmış giysilerin geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi, sadece atık miktarını azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda doğal kaynakların verimli kullanılmasına da katkıda bulunuyor. Batman Belediyesi, tekstil ürünlerinin üretim sürecinde büyük miktarda su tüketildiğine dikkat çekiyor. Özellikle, bir kilogram pamuklu tekstil ürünü üretilebilmesi için yaklaşık 10.000 litre su gerektiği vurgulanıyor.
Bu geri dönüşüm kumbaraları, su israfını önlemeye yardımcı oluyor. Batman Belediyesi, bu projeyle hem su tasarrufu sağlanabileceğini hem de tekstil atıklarının geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılabileceğini belirtiyor. Belediye, bu sistemin yaygınlaştırılması ile daha çevre dostu bir şehir olmayı hedefliyor.