Malatya Yeşiltepe Galericiler Sitesi Kooperatif Başkanı İzzet Atsız, galerici esnafıyla birlikte Basın Konteynerleri'nde bir araya gelerek, sektörde yaşadıkları sorunları gazeteciler ile paylaştı.

Atsız, araç satışlarında noterler aracılığıyla yapılan işlemlerin kolaylaştırılmasının sektördeki bazı sorunları çözdüğünü ancak yeni uygulamalarla birlikte galericilerin büyük ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını vurguladı.

'Daha önce 10 dakika olan bir satışı şimdi yarım günde bitiremiyoruz'

Atsız, eskiden araçların devrinin alınmadığını ve bu nedenle birçok sorunun meydana geldiğini hatırlatarak, 'Önceden insanlar sattıkları aracın devrini almıyorlardı. Bir araç 5-10-20 el dolaşıyordu. Ondan sonra da sıkıntılar meydana geliyordu. Bir araç 5 el dolaştığı zaman bir araç parası ediyordu. Son zamanlarda satış işlemleri kolaylaştı. Notere gidip 10-20 dakikada aracın satışını verebiliyorduk. Ancak güvenli ödeme ve senetli ödeme çıktı, bu satışı yarım günde bitiremiyoruz.' dedi.

'Araçlar showroomda beklediği sürece galericiler, bu yüksek sigorta bedellerini ödemek zorunda kalıyor'

Özellikle showroomlarda bekleyen araçların sigorta yapılmasının zorunlu hale getirilmesinin, galericiler için ciddi bir mali yük oluşturduğunu ifade eden Atsız, 'Normal bir binek aracın sigorta primi 15 bin lira, ticari araçların sigorta primleri ise 25-30 bin lira arasında değişiyor. Galericiler aldıkları aracı showroomda 5-6 ay satamadığı zaman bu para cebimizden çıkmış oluyor. Bu parayı da araç fiyatının üstüne eklemek gerekiyor. Bu da alıcılara ekstradan bir külfet oluyor.' şeklinde konuştu.

'Galericiler, trafiğe çıkmayan araçlar için sigorta yapmak zorunda bırakılıyor'

Atsız, ayrıca, 'Türkiye'de 7 milyon aracın sigortası yok deniyor. Peki bu araçların sigortasız olduğu nasıl tespit edilmiş? sigorta şirketleri yüksek primlerle galericileri mağdur ediyor. Şu anda galericiler, trafiğe çıkmayan araçlar için sigorta yapmak zorunda bırakılıyor. Bu araçlar showroomda bekliyor, trafiğe çıkmıyor. O zaman neden bu araçlar için sigorta yapalım? Kara yoluna çıkmayan bir aracı niye sigortalayalım? Aracı satınca alıcı, sigortasını yapıp alıyor. Zaten ticaret durmuş durumda, asrın felaketi vurmuş bizi. Bu esnafa yazıktır.' diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

'Vergisini veren, BAĞ-KUR'unu ödeyen esnaflar ticaret yapamıyor'

Bununla birlikte merdiven altı satıcılar ve haksız rekabetle ilgili de endişelerini dile getiren Atsız, yasal yükümlülüklerini yerine getiren galericilerin zor durumda olduğunu söyledi.

Atsız, 'Vergisini veren, BAĞ-KUR'unu ödeyen esnaflar ticaret yapamıyor. Ancak dışarıdan araç alıp satan merdiven altı satıcılar hiçbir denetimle karşılaşmıyor. Bu haksız rekabete dur denmeli. Evlerde yetki belgesi veriliyor, konteynerlere yetki belgesi veriliyor. Bizim gibi, en az 10 dükkânı ve kapalı alanı olanlar için bu belgeler verilmiyor. Bu durumu anlamak mümkün değil.' şeklinde konuştu.

'Bu koşullarda çalışmak mümkün değil'

Atsız, sektördeki ticaretin büyük oranda durma noktasına geldiğine dikkat çekerek, 'Sektörün önündeki engellerin kaldırılması ve galericilerin yaşadığı ekonomik yüklerin hafifletilmesi için bir an önce gerekli adımlar atılmalıdır. Ticaret yapabilmek için bu koşullarda çalışmak mümkün değil.' dedi.

'Galerici belgesi olan esnaflar için bu sigorta zorunluluğunun kaldırılmasını talep ediyoruz'

Maliye Bakanı ve Ticaret Bakanı'na çağrıda bulunan Atsız, 'Çalışma ve Maliye Bakanlıkları'na sesleniyoruz. Galerici belgesi olan esnaflar için bu sigorta zorunluluğunun kaldırılmasını talep ediyoruz. 7 Milyon aracın sigortasız olduğunu nereden tespit etmişler? Bu caddede geçen her 100 araçtan 25 tanesinin sigortası yok demektir.' ifadelerini kullandı.

'Biz galeride bekleyen araca sigorta yapmak istemiyoruz'

GİB neyin kısaltmasıdır? GİB’in görevleri nelerdir? GİB’e nasıl ulaşabilirim? GİB neyin kısaltmasıdır? GİB’in görevleri nelerdir? GİB’e nasıl ulaşabilirim?

Son olarak Atsız, 'Biz galeride bekleyen araca sigorta yapmak istemiyoruz. Sigorta firmalarına para vermek istemiyoruz. Bütün galericiler de bu görüştedir.' dedi.

Kaynak: (İLKHA)