Yedinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleştirildi.

Bağcılar, Özdemir, Sarıdallı, Çarıklı, Tellikaya, Batıkarakoç, Tavşantepe, Topyolu, Kolludere, Körtepe'de kesinti!
Bağcılar, Özdemir, Sarıdallı, Çarıklı, Tellikaya, Batıkarakoç, Tavşantepe, Topyolu, Kolludere, Körtepe'de kesinti!
İçeriği Görüntüle

Toplantıda, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 15 Ekim tarihli kararıyla tasfiye ödemelerine başlanan Hedef Portföy Yönetim Şirketi A.Ş. kuruculuğundaki fonların tasfiye süreci ele alındı.

18 fonun tasfiyesi tamamlandı

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, söz konusu gruptaki 31 fondan 18'inin tasfiye işlemleri 21 Ekim itibarıyla tamamlandı. Bu kapsamda 10 bin 8 hesaba toplam 8,9 milyar lira ödeme yapıldı.

Kalan 13 fonun tasfiyesine ilişkin çalışmaların da kısa sürede tamamlanacağı bildirildi.

Tasfiye sürecindeki fon sayısı 47'ye düştü

Sürecin başlangıcından bu yana tasfiye sürecindeki fon sayısının 131'den 47'ye gerilediği belirtildi. Bugüne kadar 55 bin 755 hesaba toplam 49,7 milyar lira tutarında ayni ve nakdi tasfiye ödemesi gerçekleştirildiği kaydedildi.

Kanun teklifinin yasalaşması bekleniyor

Önceki Fon Koordinasyon Kurulu kararları doğrultusunda SPK tarafından tasfiyesine karar verilen bazı yatırım fonlarında sürecin adil, şeffaf ve etkin yürütülmesini, ödemelerin hukuki güvenceye kavuşturulmasını amaçlayan kanun teklifinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri devam ediyor.

Teklifin kısa süre içinde yasalaşmasının beklendiği, kabul edilmesinin ardından kalan fonlara ilişkin ara ödeme süreçlerinin hızlandırılacağı ifade edildi.

Açıklamada, elde edilen fahiş ve haksız kazançların geri alınmasına yönelik çalışmaların Adalet Bakanlığı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından titizlikle takip edildiği belirtildi.

Süreç günlük olarak takip edilecek

Tasfiye işlemlerinin hisse senedi piyasalarını olumsuz etkilemeyecek ve mümkün olan en fazla sayıda yatırımcının ödemelerini en yüksek değerde almasını sağlayacak şekilde yürütüleceği bildirildi.

Tasfiye sürecinin günlük takibi ve kurumlar arası koordinasyonun sağlanması amacıyla Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Kutluhan Taşkın görevlendirildi. Bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile süreçte görev alan diğer kurumların, kendi yetki alanlarındaki konularda kamuoyunu bilgilendireceği kaydedildi. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA