Adana'da doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar sonucu yüzde 85 bedensel engelli olarak dünyaya gözlerini açan Alper Demir (47) ‘şiir, engellilerin hayat mücadelesi, azim' gibi birçok konuyu işleyen 10 kitap yazdı.

Yaklaşık 26 yıl önce kitap yazmaya başlayan Demir, çeşitli fuar ve kermesler ile Adana'nın birçok noktasında engeline rağmen kitaplarını tekerlekli sandalyesinde satıyor.

Kitaplarında 'umut', 'engellilerin yaşam mücadelesi', 'azim' gibi birçok konuyu kaleme alan Demir, engellilerin sesini duyurmaya çalışıyor.

Büyük bir azimle yazmaya devam ettiği 10'uncu kitabını okuyucuyla buluşturan Demir, tüm engelini aşarak kendisi gibi engellilere umut oluyor.

Kentte engellilere yönelik birçok sosyal projeye de öncülük eden Demir, küçük engelli dostlarını ziyaret ederek onlara çeşitli hediyeler veriyor.

Evladının yanından bir an olsun ayrılmayan baba Mehmet ile anne Sutan Demir, oğulları ile gurur duyuyorlar.

Zorluk ve mücadeleyle dolu yaşam hikayesini İLKHA muhabirine anlatan Demir, kendisini 'engelli' değil, 'engellenen birey' olarak tanımladığını söyledi.

'Engellerimiz değil, engellenmemiz sorun'

Doğarken beyin hareket hücrelerinin bir kısmının ölmesi nedeniyle oksijensiz kaldığından dolayı bedensel engelli olarak dünyaya geldiğini belirten Demir, “Hayata bakış açım her zaman pozitif. Hayatı, gülmeyi seviyorum. Çünkü dünyaya niye geldiğimin bilincindeyim. Dünyaya bir kere geldiğinin ve bir defa gelme hakkımızın olduğunun bilincindeyim. Bunu bilerek yaşıyorum ve engelliler için elimden geldiğince mücadele etmeye çalışıyorum.' diye konuştu.

Ailesinin bilinçli davranışından dolayı kendisinin engelli değil, normal okulda eğitim gördüğünü anlatan Demir, liseyi kredili sistem üzerinden 2,5 yıl içerisinde tamamladığını ifade etti.

Yazarlık tutkusuna lise yıllarında okul dergisiyle başladığını ifade eden Demir, 'Bir gün okulun dergisinde bana ait bir şey olmasını istedim ve ilk şiirim o dergide yayınlandı. İlk şiir kitabımı 1998 yılında yayınladım ama şiir yazmaya 1994 yılında başladım. 6 şiir 2 araştırma ve 2 tane de kişisel gelişim kitabı olmak üzere 10 kitabımı yayınladım.” şeklinde konuştu

Demir, davet edildiği Adana'da ve Adana dışında öğrencilerle söyleşiler gerçekleştirdiğini belirterek, “Engellileri onlara esprili bir dilde anlatıyorum. Esprili bir dilde anlatmamın sebebi hafızalarda kalsın istiyorum. Engelliler için mücadele etmeye çalışıyorum. Her yazdığım kitapta, engelli bireylerin hayatına dokunmaya çalıştım.' dedi.

YAPICIOĞLU’NDAN ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ YAPICIOĞLU’NDAN ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ

Kendisini 'engelli' değil, 'engellenen birey' olarak tanımlayan Demir, 'Toplum engelliye 'bu adam bir şey yapamaz' gözüyle bakıyor. Mesela, bir apartmanda sadece merdiven varsa ve asansör yoksa, tekerlekli sandalye kullanan biri engellenmiş olur. Oysa asansör yapıldığında engeller de ortadan kalkmış olur.' ifadelerini kullandı.

'Engelsiz abdest koltuğu'

Toplumun engelli bireyler için yeterli imkanları sunmadığını gözlemleyerek Çukurova İlçe Müftülüğü ile iş birliği yapıp camilerde 'engelsiz abdest koltuğu' projesini hayata geçirdiğini vurgulayan Demir, 'Bu koltuklar sayesinde engelliler, yaşlılar ya da sırt ağrısı çekenler rahatça abdest alabiliyor. Duaları da bana ulaşıyor.' diye konuştu.

'Alper'in mücadelesi gurur verici'

Oğlunun engel tanımayan azmine tanıklık ederek gururlandığını ifade eden baba Mehmet Demir, şunları kaydetti:

'Alper şiire lise yıllarında başladı, ben de ona destek oldum. İlk kitabını basması için sponsor oldum. Sonrasında ona 'engelliler için yazmalısın, topluma faydalı olursun' dedim. Şimdi hem şiir hem de engelliler üzerine araştırma kitapları kaleme aldı. Yaptıklarıyla bizleri çok gururlandırıyor.'

Oğlunun hayat dolu kişiliğini ve güçlü mücadelesini anlatan anne Sultan Demir de şöyle konuştu:

'Alper çok mücadeleci bir çocuk. Onunla zaman geçirmek bize güç veriyor. Hayata bağlı, pozitif bir çocuk. Evde bir sorun çıkarmaz, hayat dolu biri. Engelli olduğu halde toplum için bir şeyler yapması bizi çok mutlu ediyor ve gururlandırıyor.'

Kaynak: (İLKHA)