Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şule Gül Aydın ve Gastroentoloji Uzmanı Dr. Mehmet Güzel'in başarıyla gerçekleştirdikleri ameliyatla hastaların hastanede yatış süresi kısalıyor.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şule Gül Aydın ve Gastroentoloji Uzmanı Dr. Mehmet Güzel'in birlikte gerçekleştirdikleri “Endometrium Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Diseksiyonu Ameliyatı'nda İndosiyanin Yeşili/Floresan Teknolojisi kullanıldı.

Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şule Gül Aydın, önceden açık yapılan bu ameliyatların, teknolojinin gelişmesiyle 'minimal invaziv' dedikleri laparoskopi ile yapılmaya başlandığını kaydetti.

'Kullandıkları yöntem kanser evresinin doğru teşhis edilmesi ve ameliyat sonrası tedavilerin doğru belirlenmesini sağlıyor'

Kullandıkları yöntemin kanserin evresinin doğru teşhis edilmesini ve ameliyat sonrası tedavilerin doğru belirlenmesini sağladığını belirten Aydın, 'Dürdane Hanım 60 yaşında, bize postmenopozal kanama şikâyeti ile başvurdu. Endometrial biyopsi sonucu endometrial kanseri ile uyumlu gelmesi üzerinde hastamıza cerrahi planladık. Malatya'da ilk kez uyguladığımız sentinal lenf nodu biyopsi uygulamasını gerçekleştirdik. Buradaki amacımız sentifal lenf nodunda endometrium kanserinin lenfatik kanallara, lenf düğümlerine metastaz yapıp yayılıp yayılmadığını tespit etmek.' ifadelerini kullandı.

'Yaptığımız işlemde stratejik lenf nodunu buluyoruz'

Aydın, uyguladıkları yeni yöntemle stratejik lenf nodlarını çıkardıklarına dikkat çekerek, 'Burada yaptığımız işlemde stratejik lenf nodunu buluyoruz. Bir ya da iki lenf nodu çıkartıyoruz ve patolojiye gönderiyoruz. Arkasından rahim ve yumurtalıkları çıkartıyoruz. Final patolojideki duruma göre eğer lenf nodunda metastaz tümör hücresi varsa hastamıza kemoterapi veya radyoterapi alıyor.' dedi.

'Hastaların hastanede yatış süresi kısalıyor'

Endometrium Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Diseksiyonu ameliyatının sağladığı pek çok avantajın olduğunu vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

'Daha önceden bu hastalarımıza yaygın geniş lenf nodu diseksiyonu yapıyorduk bu lenf nodu diseksiyonuna bağlı erken ve geç dönem ameliyat esnasında ya da ameliyattan sonra komplikasyonlar görülebiliyor, hastanın hastanede kalış süresi buna bağlı olarak uzayabiliyordu. Ama bu yeni yaptığımız yöntemle stratejik lenf nodlarını çıkardığımızda hastamızı çok kısa sürede komplikasyonsuz bir şekilde taburcu edebiliyoruz.'

'Lenf nodunda metastas varsa hasta tedavisini alıyor yoksa rahim ve yumurtalık alınarak kısa sürede ameliyatını sonlandırmış oluyoruz'

Durdurulan araçta  2 kilo uyuşturucu ele geçirildi Durdurulan araçta 2 kilo uyuşturucu ele geçirildi

İşlemin nasıl yapıldığına da değinen Aydın, 'Hastamız anestezi altında oluyor. Rahim ağzına İndosiyanin yeşili dediğimiz sıvıyı enjekte ediyoruz. Ardından laparoskopik teknik ile batına girip ıcg kamera modu ile lenf nodlarını kontrol ediyoruz. Lenf kanalları stratejik olarak şüphelendiğimiz lenf nodunu çıkartıyoruz ve bunu patolojiye gönderiyoruz. Lenf nodunda metastas varsa hasta tedavisini alıyor yoksa rahim ve yumurtalık alınarak kısa sürede ameliyatını sonlandırmış oluyoruz.' şeklinde konuştu.

'Bu işlemi kendi bölümümüzde olan kanserler için de uygulamayı planlamaktayız'

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroentoloji Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Güzel de 'sonucunun güzel olacağını düşündüğümüz bu işlemi kendi bölümümüzde olan mide, kalın bağırsak, pankreas kanserleri için de uygulamayı planlamaktayız. Bu uygulama ile ameliyat esnasında lenf nodu haritalanması sayesinde daha küratif cerrahi rezeksiyon olacaktır. Yakın zamanda da bu tarz işlemlerin planlamaktayız.' ifadelerini kullandı.

Hasta Dürdane Bayram ise 'Ameliyattan çok korkuyordum. Konforlu bir ameliyat geçirdim. Şule Hanım'a ve ekibine çok teşekkür ederim. Durumum şu anda çok iyi. Hiçbir şikayetim yok. Yürüyebiliyorum, yemek yiyebiliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi.

Kaynak: (İLKHA)