Emekli MEMUR-SEN Başkanı Fethi Tutumlu, yıllarca emek verdikten sonra emekli olunca rahat bir hayat yaşamak ümidiyle çalıştıklarını ve devlete eksiksiz bir şekilde prim ödediklerini kaydederek, "Bugün geldiğimiz noktada, içinde bulunduğumuz sistem, emeklileri devlete yük ve maliyet olarak gösteriyor. Bu bakış açısı, sosyal devlet ilkesiyle de büyük ve güçlü Türkiye profiliyle de uyuşmuyor. Hayatımızın geri kalan kısmını, insan onuruna yakışır bir maaş elde ederek, kaygısız ve mutlu geçirmek bizlerin en doğal hakkıdır.” diye konuştu.

Batman Havalimanı'nda silahlı ve bombalı saldırı tatbikatı Batman Havalimanı'nda silahlı ve bombalı saldırı tatbikatı

"EMEKLİLER MAAŞ NOKTASINDA ÜÇ YIL GERİDEN GELİYOR"

Tutumlu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak belirlendiğini anımsatarak, “Emekli aylıklarımız düzeltilmezse, kamu görevlilerine yapılan 8 bin 77 lira iyileştirme emekli aylıklarına yansıtılmazsa, emekli aylığı ve görev aylığı arasındaki büyük uçurum kapatılmazsa, asgari ücretin bile altındaki emekli aylıklarıyla 2024 yılına değil ancak 2021 yılına girebiliriz. Bu durumun özeti şudur, emekliler 3 yıl geriden geliyor, aldıkları maaş 3 yıl önceki ekonomik koşulları ancak karşılıyor." ifadelerini kullandı.

Maaşlarında oluşacak yüzde 50'den fazla kaybı göze alamadıkları için memurların emekli olmayı istemediğini belirten Tutumlu, şunları kaydetti:

Emekli aylıkları, bir ülkenin standartlarını, değerlerini ve adalet terazisini belirleyen en somut veridir. Gelişmiş ülkeler emeklilerini, el üstünde tutup, haklarını artırmak, hayat standartlarını yükseltmek için düzenleme yapmaktadır. Emeklilerin cebindeki parayı azaltmak, Küçük hesaplarla büyük maliyetler üretmek, devlet anlayışımızla uyuşmamaktadır.

Sadece emekliler ve sabit gelirlileri kapsayan; mali disiplin ve sıkılaşma politikaları, bütçe tasarrufu ve tedbirler, gelir azaltıcı gider artırıcı uygulamalar, Büyük ve Güçlü Türkiye vizyonumuzla uyuşmamaktadır. Devletimizden beklentimiz uygulamadaki eksiklikleri gidermesi, emeklilerin geçim derdini ortadan kaldırması, emeklilerin haklı mücadelesini görmesi, emeklilerin sesini duyması ve toplumsal maliyete zemin oluşturmamasıdır. Bu sebeple, kamu görevlisi emeklileri başta olmak üzere emeklilerin aylıklarının artırılması, ilave ödemenin emeklilere yansıtılması, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması talebimizi bir kez daha buradan ifade ediyoruz.”

MUHARREM KAYIK

Editör: Editör