Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Merkez Denetim Kurulu Başkanı ve TÜED Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 467 milletvekilinin “evet” oyuyla kabul edilen Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi Kanun Teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ekmen, kanunun Meclis’te aldığı yüksek oy oranının Türkiye açısından önemli bir mesaj taşıdığını belirterek, farklı siyasi ve toplumsal kesimlerin ortak bir hedef etrafında buluşmasının kıymetli olduğunu ifade etti.
“467 OY, ORTAK İRADENİN GÖSTERGESİ”
Kanun teklifinin 467 oyla kabul edilmesinin, toplumun farklı kesimlerinin ortak bir irade ortaya koyabildiğini gösterdiğini belirten Ekmen, “Yasanın parlamentoda böylesine yüksek bir oyla kabul edilmesi, farklı kesimlerin ortak bir hedef ve ortak bir irade etrafında bir araya gelebildiğini gösteriyor. Meclis Komisyonu sürecinde de 11 siyasi partinin yer almış olması, bu açıdan son derece önemli” dedi.
Ekmen, Türkiye'nin uzun yıllardır yaşadığı sorunların çözümünde siyasi farklılıkların ötesine geçen ortak bir yaklaşımın önemine dikkat çekti.
"BU KEZ SONUÇ BARIŞ OLMALI"
Kanunun kabul edilmesinin sürecin taraflarına önemli sorumluluklar yüklediğini vurgulayan Ekmen, bundan sonraki dönemde atılacak her adımın büyük bir dikkat ve sorumlulukla atılması gerektiğini söyledi.
Ekmen, “Kanunun kabul edilmesi artık her iki taraf açısından da bir sorumluluk anlamına geliyor. Bundan sonra kimsenin yanlış yapma lüksü yok. Türkiye'nin geleceği açısından son derece önemli bir döneme giriyoruz. Temennimiz, bu sürecin geçmişte yaşanan acı tecrübelerin aksine, bu kez barış, kardeşlik ve toplumsal huzurla sonuçlanmasıdır” ifadelerini kullandı.
“MUTLULUKLA HATIRLAMAK İSTİYORUZ"
Türkiye'nin geçmişte benzer süreçlerde ağır bedeller ödediğini belirten Ekmen, geçmiş deneyimlerin bugün yürütülen süreç açısından önemli dersler barındırdığını dile getirdi.
1993 yılında başlayan girişimin tamamlanamadığını ve sonraki yıllarda yaşanan çatışmaların Türkiye'ye ağır insani ve ekonomik maliyetler yüklediğini ifade eden Ekmen, 2013 yılında başlayan çözüm sürecinin de tamamlanamamasının yeni acılara yol açtığını söyledi.
Ekmen, “1993 girişiminin yarıda kalmasının bedeli en az 40 bin can kaybı ve trilyonlarca dolarlık ekonomik maliyet oldu. 2013 süreci de tamamlanamadı ve bunun sonucunda en az 10 bin insan hayatını kaybetti. Artık geçmişte yaşanan acıların tekrar edilmemesi gerekiyor. Umarız bu süreç, bu kez Türkiye'nin geleceği açısından mutluluk ve coşkuyla hatırlayacağımız bir sonuca ulaşır” dedi.
“ORTAK İRADE KORUNMALI"
Sürecin başarıya ulaşmasının yalnızca siyasi aktörlerin değil, toplumun tamamının ortak beklentisi olması gerektiğini belirten Ekmen, Türkiye'nin huzur ve istikrarının herkes için büyük önem taşıdığını kaydetti.
Ekmen, “Sürecin bu kez barış ve kardeşlikle sonuçlanmasını diliyorum. Türkiye'nin enerjisini, kaynaklarını ve geleceğini yeni çatışmalara değil, kalkınmaya, refaha ve toplumsal huzura ayırmasını istiyoruz” diye konuştu.
EKMEN’DEN SÜRECE KATKI SUNANLARA TEŞEKKÜR
Sürecin oluşmasına ve ilerlemesine katkı sunan tüm siyasi aktörlere, kurumlara ve paydaşlara teşekkür eden Ekmen, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DEM Parti'nin sürece yönelik katkılarına dikkat çekti.
Ekmen açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bu sürece katkı sunan, emek veren tüm paydaşlara ve herkese teşekkür etmek gerekiyor. Özellikle sürecin mimarı başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Sayın Devlet Bahçeli'ye ve DEM Parti'ye teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesini ve Türkiye'nin geleceği için ortak bir irade ortaya koymasını temenni ediyorum.”
Hüseyin Ekmen, Türkiye'nin artık geçmişteki acı deneyimlerden ders çıkararak daha huzurlu ve demokratik bir gelecek inşa etmesi gerektiğini belirterek, sürecin toplumun tamamının yararına olacak şekilde sonuçlanması temennisinde bulundu.




