Bu yıl Batman’da daha çok buğday ve arpa ekildiğini belirten Aydiş, “Çiftçiler şu anda Batman'da buğday ve arpa ektiler. Bu ürünler, özellikle buğday, bölge için stratejik öneme sahip. Çiftçiler tohum, gübre ve ilaçlama gibi tüm masrafları yaparak üzerlerine düşeni yaptı ve şimdi yağmurun yağmasını bekliyorlar. Yağmur yeterli şekilde yağarsa, çiftçiler ürünlerini hasat edebilecekler.” ifadelerini kullandı.
Kanalların geçtiği ancak suyun ulaşmadığı yerlere de su verilecek
DSİ’nin bu yıl sulama kanallarını aktifleştireceğini açıkladığını belirten Aydiş, “Devlet Su İşleri (DSİ) bu yıl kanallara daha fazla su bırakacağını belirtiyor. Ancak tüm çiftçiler bu sulama sisteminden faydalanamıyor. DSİ'nin açıklamasına göre, kanalların geçtiği ancak suyun ulaşmadığı yerlere de su verilecek. Eğer DSİ bu sözünü tutarsa, çiftçiler ürünlerinin yaklaşık %35-40'ını kurtarabilirler.” diye konuştu.
Barajlardaki Su Seviyesi Yüzünden Sulama İmkânı Da Kısıtlı Kalabilir
Bu yıl barajlarda da su sıkıntısı yaşandığını söyleyen Aydiş, “Ancak barajlardaki su seviyesi de önemli bir faktör. Yağışların azlığı ve kar yağmaması nedeniyle barajlarda su sıkıntısı yaşanıyor. Eğer yağmur yağmaz ve kar erimezse, barajlardaki su seviyesi daha da düşebilir ve bu durumda sulama imkânı kısıtlanabilir. Bu da çiftçilerin ürünlerini kurtarma oranını %15-20'lere kadar düşürebilir.” dedi.
Yağmur Yağmazsa Barajlardaki Doluluk Oranı Düşük Kalacak
Yağmurun yeterli yağmaması durumunda barajlardaki doluluk oranının çok düşük kalacağını vurgulayan Aydiş, “Şu anda barajların doluluk oranı hakkında net bir bilgi yok. Ancak genel kanı, barajların dolu olmadığı ve ciddi bir su sıkıntısı yaşandığı yönünde. Bu durum, çiftçilerin ürünlerini kurtarma umudunu azaltıyor ve yağmurun yağması için dua etmelerine neden oluyor.” ifadelerini kullandı.