Batman Hizmet-İş: "Gazeteciler Toplumun Vicdanıdır" Batman Hizmet-İş: "Gazeteciler Toplumun Vicdanıdır"
Malatya Damızlık ve Sığırcılık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergün Günaydın, deprem süreci ve sonrasında üreticilerin yaşadıkları sorunlar ve yetkililerden beklentileri ile ilgili açıklamada bulundu.

"2023'te çok ciddi yaralar aldık"

Üreticiliğin gündüzü gecesi olmayan ve fedakarlık isteyen bir meslek olduğuna vurgu yapan Günaydın, "Bu yıl Malatya'daki üreticiler olarak özellikle 2023 yılı depreminde hem maddi hem manevi açıdan çok ciddi yaralar aldık ve kayıplar verdik. Tabii bu depremi yaşayan diğer iller de oldu. Ama hayat kaldığı yerden devam ediyor. Daha çok mücadele ederek, daha çok fedakârlık ederek, üretimimizi devam ettirmeliyiz. Gıdanın insan yaşantısındaki önemi hiçbir zaman tartışılmaz, konuşulmaz ve bunun en güzel örneğini de pandemi döneminde gördük. İnsanlar gıdaya ulaşamadı ama biz üreticiler olarak hiçbir zaman, gıdayla ilgili, üretimle ilgili pozisyonumuzdan geri çekilmedik ve daha da çok üreterek insanlığa hayatlarına devam edebilmeleri için üretime katkı sunduk." dedi.

"Toplamda 3 bin 250 küçükbaş, 550 de büyükbaş hayvan dağıtımını yaptık"

Deprem felaketinde Malatya'da yaklaşık 3 bin 250 adet küçükbaş ve 555 baş civarı da büyükbaş hayvanın telef olduğunu anımsatan Günaydın, şöyle devam etti:

"Bunlar, bakanlığımızın tespitleriyle değerlendirilemeye başlandı. Depremden sonraki süreçte hak edişler geldiği zaman Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ile ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle aynı olarak işletmelere üretimin devam edilmesi için katkılar sunuldu. Bu hayvanları birlik olarak dağıtımını sağladık. Toplamda 3 bin 250 küçükbaş, 550 de büyükbaş hayvan dağıtımını yaptık. Yetiştiriciler bize birebir şunu söylüyor. 'Dağıtılan hayvanlar verim yönü çok yüksek, kaliteli.' Yetiştiricilerimiz, tekrardan daha güzel bir ırkla sürdürülebilir hayvancılığa devam ediyorlar. Bu da et ve süt, karkas anlamındaki çok ciddi bir pozisyonda yer almaktadır. Devletimizin, yaralarımızın sardığını ve sarmaya devam edeceğini temenni ediyoruz."

"Buzağı desteklemesine ilave desteğin ve yem desteğinin verilmesini talep ediyoruz"

Günaydın, "Malatya'yla ilgili özelde şunu paylaşmak istiyorum. 2023 yılında buzağı desteklemesinde Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'ndeki 22 ile destek artı 400 lira fazla verildi. Bunu Bakanlığa bildirdik. Buzağı desteklemesine, 400 TL ilave desteğin Malatya'ya da verilmesini, üreticilerimiz adına bekliyoruz. Çünkü deprem yaşamışız, zorluklar görmüşüz. Bunlar işletmelere katkı olacak. Ve aynı zamanda özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi'nden şunu bekliyoruz. Üreticilerimiz çok zorlu bir dönemden geçti. Üreticiler ekonomik olarak değer kaybı, katma değerden kaybettikleri ve sürdürülebilir hayvancılık yapabilmeleri için muhakkak ya sübvansiyonlu ya da hibe şeklinde hayvan başı yem verilmesi lazım. Çünkü artık hayvanların verim yönünü veremiyoruz. Bununla ilgili bakanlığımızdan deprem yaşayan bölgelere özellikle Malatya’mıza TMO’dan arpa ve mısır desteği bekliyoruz. Ya cüzi bir rakamla ya da hibe şeklinde hayvancılığa bir katkı sunmalarını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Üretimden tüketime bir ağ oluşturmak gerekiyor"

Malatya özelinde süt işlemeyle ilgili bir planlamalarının mevcut olduğunu aktaran Günaydın, "Bu anlamda süt işleme olmazsa sürdürülebilir hayvancılıkta daha sıkıntılar yaşanacağını düşünüyorum. Üretimden tüketime bir ağ oluşturmak gerekiyor. Bununla ilgili de hem hibeler hem projeler kapsamında bir çalışma içinde olacağımızı belirtmek istiyorum." dedi. (İLKHA)

Editör: Editör