Plastik, cam ve metal ambalajlı içeceklerde depozito katılım payı uygulamasının başlamasının ardından bazı ürünlerde fiyatların yükseldiği yönündeki iddialar üzerine Batman Ticaret İl Müdürlüğü denetim başlattı. Özellikle ambalajlı su, maden suyu ve çeşitli meşrubatlarda maliyet artışını aşan zam yapılıp yapılmadığı inceleniyor.

Batman’da Güncel Altın Fiyatları 08 Temmuz Çarşamba
Batman’da Güncel Altın Fiyatları 08 Temmuz Çarşamba
İçeriği Görüntüle

Marketlerden büfelere kadar geniş çaplı denetim

Batman Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, ulusal ve yerel zincir marketler, bakkallar, büfeler ile depozito kapsamındaki içeceklerin satıldığı diğer işletmelerde kapsamlı denetimler gerçekleştiriyor.

Denetimlerde, depozito katılım payı uygulamasının gerekçe gösterilerek ürün fiyatlarında maliyetin üzerinde artış yapılıp yapılmadığı kontrol ediliyor.

Haksız fiyat artışına idari işlem

Yetkililer, incelemeler sonucunda haksız fiyat artışı yaptığı belirlenen işletmeler hakkında gerekli idari sürecin başlatılacağını bildirdi. Bu kapsamda tespit edilen işletmelerin, değerlendirme yapılması amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na bildirileceği ifade edildi.

Amaç tüketiciyi korumak

Ticaret İl Müdürlüğü, denetimlerin temel amacının tüketicilerin ekonomik menfaatlerini korumak, piyasalarda adil rekabet ortamını sürdürmek ve fiyat istikrarına katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Depozito sistemi çevre için uygulanıyor

Açıklamada, Depozito Yönetim Sistemi'nin geri dönüşüm oranlarını artırmak, doğal kaynakların korunmasına katkı sunmak, çevre kirliliğini azaltmak ve sürdürülebilir çevre politikalarını desteklemek amacıyla hayata geçirildiği vurgulandı.

Bu nedenle, uygulamanın amacının dışında kullanılarak tüketiciler aleyhine haksız fiyat artışına neden olan işletmeler hakkında gerekli idari işlemlerin gecikmeksizin uygulanacağı kaydedildi.

Denetimler sürecek

Batman Ticaret İl Müdürlüğü, tüketici haklarının korunması ve piyasalarda adil ile şeffaf ticaret ortamının sağlanmasına yönelik denetimlerin kent genelinde kararlılıkla devam edeceğini duyurdu.

Kaynak: MUHARREM KAYIK