HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Rudaw TV’de önemli açıklamalarda bulundu. Çözüm süreci ve Kürt hakları üzerine yaptığı açıklamalarda, 40 yıllık silahlı çatışmanın sona erdirilmesi ve siyasetin ön planda tutulması gerektiğini vurguladı.
"Öcalan’ın Mesajları ve Çözüm Sürecine Bakış"
Programın başında Serkan Ramanlı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına değindi. Bahçeli, Abdullah Öcalan’ın PKK'nın silahları bıraktığını ve örgütü feshettiğini ilan etmesi durumunda, Öcalan’a tahliye yolu açılmasını ve siyasi faaliyetlerini ifade edebilmesini savunmuştu. Bu çağrıdan sonra, Demokrat Parti’den bir heyet İmralı’ya giderek Öcalan’ı ziyaret etti. Ramanlı, ziyarette iletilen mesajların henüz detaylı şekilde paylaşılmadığını ancak Öcalan’ın da sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
"Kürtlerin Hakları İçin Siyaset Yolu"
Serkan Ramanlı, çözüm sürecinde beklentilerinin Kürtlerin haklarının korunması ve Türkiye devletinin, Kürtlere daha önce verilmemiş hakları kabul etmesi olduğunu ifade etti. Savaş ve çatışmaların sona ermesi, ölümlerin yaşanmaması gerektiğine dikkat çeken Ramanlı, Kürt halkının haklarını silahlar yerine, siyasetin meşru yolu üzerinden elde edebileceğine olan inancını dile getirdi.
Ramanlı, geçmişteki siyasi mücadele örneklerinden yola çıkarak, Türkiye’deki dindarların yıllarca silahlı direnişten kaçındığını ve sonunda haklarını siyaseten elde ettiğini hatırlattı. "Biz de Kürtlerin haklarını siyaseten, meşru yoldan elde edebiliriz," diyen Ramanlı, silahların yalnızca ölümler ve yıkım getirdiğini, çözümün yalnızca siyaset yoluyla mümkün olacağını belirtti.
"Çözüm Süreci İçin Umutlu ve Kararlı"
Rudaw TV sunucusunun "Bu süreç başarılı olacak mı?" sorusuna ise Ramanlı, çözüm sürecine dair umutlu olduklarını söyledi. 40 yıl boyunca Kürt halkının kanının döküldüğünü, toprakların tahrip olduğunu ve köylerin yıkıldığını ifade eden Ramanlı, "Biz istiyoruz ki bu savaş son bulsun ve siyaset yoluyla haklarımıza kavuşalım," diyerek çözümün barışçıl yollardan geçmesi gerektiğini vurguladı.
Ramanlı, çözüm sürecinin silahlı bir mücadeleyle değil, tüm halkların haklarının korunması ve barışın sağlanmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti. "Silahların patlaması, halkın arasında ölümlerin girmesi gerekmez. Siyaset yoluyla haklarımızı koruyabiliriz," diyerek, silahların devre dışı bırakılmasının önemini yineledi.
"Güven Azaldı, Ancak Çözümden Umut Kesilmemeli"
Çözüm sürecinin eskiye oranla daha temkinli başladığını belirten Serkan Ramanlı, halkın güveninin azaldığını kabul etti. 10 yıl önce başlatılan çözüm sürecinde herkesin olumlu bir sonuç beklediğini ancak sonuç alamadıklarını hatırlatarak, "Bu sürecin başarılı olmasından umudumuzu kaybetmedik," dedi. Ramanlı, çözüm yolunun siyaset yoluyla olduğuna inandıklarını ve bu yolda kararlı bir şekilde ilerleyeceklerini söyledi.
"Kandil'in Bu Sürece Katılması Gerekiyor"
Kandil’deki yöneticilerin, Kürt halkının iyiliğini istiyorlarsa çözüm sürecine destek vermeleri gerektiğini söyleyen Ramanlı, PKK'nın silahları bırakması durumunda Türkiye devletinin Kürtlere haklarını iade etmeyi taahhüt etmediğini belirtti. Ancak, "Silahlar bizim için çözüm olmadı, sadece ölümler ve yıkım getirdi," diyerek, bu sürecin silahların ve çatışmaların sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.
"HÜDA PAR Olarak Taleplerimiz"
Rudaw TV sunucusunun, HÜDA PAR’ın çözüm süreci çerçevesinde Kürt hakları için ne istediği sorusuna Ramanlı şu yanıtı verdi: "Biz, Türkler gibi Kürtlerin de eşit haklara sahip olmasını istiyoruz. Dilleri yasaklanmış, eğitimde kullanılmıyor ve bölgemiz diğer bölgeler gibi gelişmemiştir. Kürtlerin de tıpkı Türkler gibi hakları vardır. Biz eşitlik ve adalet istiyoruz."
HÜDA PAR olarak, mücadelelerinin silahsız ve meşru bir yol üzerinden olması gerektiğine inandıklarını belirten Ramanlı, "Silahlar yüzünden ayrılma ve parçalanma korkusunun ortadan kalkmasını istiyoruz," dedi. Ayrıca, Kürtlerin haklarının siyaseten, barışçıl bir şekilde elde edilmesi gerektiğini ifade etti.
"Çözüm Sürecinin Suriye'deki Kürtlere Etkisi"
Ramanlı, çözüm sürecinin Kuzey Kürdistan’daki Kürtlere etkisi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Suriye’deki Kürtlerin de bu sürecin bir parçası olabileceğini belirten Ramanlı, Türkiye’deki çözüm sürecinin Suriye’deki Kürtlere de güç ve moral kaynağı olacağını düşündüğünü söyledi. Türkiye’deki Kürtlerin, Suriye’deki Kürtlere destek vermesi gerektiğini belirterek, "Kürt halkı kendi aralarında birliği sağlamalı ve barışı çevrelerine yaymalıdır," dedi.
"Süreç Kısa Sürede Tamamlanmalı"
Ramanlı, çözüm sürecinin çok uzamayacağını düşündüklerini belirtti ve "PKK nasıl bir karar verecek, bu çok önemli. Bizim beklentimiz sürecin 3-4 ay içinde tamamlanması yönündedir," dedi.
Ramanlı, HÜDA PAR’ın çözüm sürecine ilişkin tavrının net olduğunu belirterek Silahların bırakılması, Kürtlerin haklarının siyaset yoluyla elde edilmesi ve tüm halkların barış içinde bir arada yaşaması gerektiğini belirtti. Ramanlı, bu süreçte başarılı olunması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği vurguladı.