Batman'da yaz aylarında en çok rağbet gören meyvelerden olan Cefan Kavunu, bu yıl adeta lüks bir meyveye dönüştü. Sezon sonuna gelinmesine rağmen fiyatının yüksek kalması, geleneksel pazar alışkanlıklarını alt üst etti. Alo Tevşo Pazarı'nda esnaflık yapan satıcılar, müşterilerin alım gücündeki düşüşten dolayı ciddi bir satış kaybı yaşadıklarını belirtiyor.
Fiyatlar Yüksek Kaldı, Talep Düştü
Bölge halkının vazgeçilmezi olan ve kendine has tadıyla bilinen Cefan Kavunu, bu sezon boyunca fiyat etiketini aşağı çekmedi. Batman'ın en eski ve işlek pazarı olan Alo Tevşo Pazarı'ndaki tezgahlarda kavun satan esnaf Abdullah Kaya, piyasadaki durumu özetledi.

Kaya, "Cefan Kavunu sezonunun sonuna gelmemize rağmen, fiyatlar 30-35 TL'den aşağı inmedi. Normalde bu dönemlerde bollukla birlikte fiyatların düşmesini beklerdik ancak bu yıl böyle bir rahatlama yaşanmadı." dedi.
Tüketici Alışkanlıkları Değişti
Yüksek fiyatların, tüketicilerin alım alışkanlıklarını kökten değiştirdiğini belirten Kaya, eski günleri özlemle anlattı. "Eskiden müşterilerimiz tezgâhımıza gelip beşer, onar tane kavun alırdı. Cefan kavunu, bir ailenin yaz boyu tükettiği temel meyveydi." diyen Kaya, "Ancak bu sene yüksek fiyatlar yüzünden satışlarımızda ciddi bir düşüş var. Müşterilerimiz artık tane yerine yarım tane veya dilimle almak zorunda kalıyor. Bu durum, hem bizi hem de kavun seven vatandaşlarımızı üzüyor." ifadelerini kullandı.




