Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) ardından, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) de genel kurul ilanlarının sadece kendi internet sitesinden yayımlanmasını öngören bir düzenlemeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Bu teklifin yasalaşması halinde, gazeteler önemli bir gelir kaynağını kaybedebilir.

10 Mart 2025 tarihinde TBMM’nin internet sitesinde yayımlanan “Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 2’nci maddesi, 3568 sayılı kanunun 20’nci maddesinde değişiklik öngörüyor. Yeni düzenlemeye göre, TÜRMOB’un genel kurul toplantı duyuruları artık yalnızca birliğin resmi internet sitesi üzerinden ilan edilecek. Mevcut düzenlemede bu duyurular, tirajı yüz binin üzerinde olan gazetelerde yayımlanmak zorundayken, değişiklikle birlikte bu şart ortadan kalkacak.

Kanun teklifinde, bu değişikliğin gerekçesi olarak “dijital dönüşüme uyum sağlamak ve kaynakların etkin kullanımını teşvik etmek” gösteriliyor. Ancak basın sektöründe bu durum büyük bir gelir kaybı yaratabilir. Söz konusu ilanlar, gazete tirajlarını artıran ve sektöre ekonomik destek sağlayan unsurlar arasında yer alıyor. Eğer teklif yasalaşırsa, TÜRMOB’a ait ilanların yanı sıra diğer oda, birlik ve kooperatiflerin de aynı yolu izlemesi bekleniyor.

Üç Aylarla Hayatımıza Yeni Bir Sayfa Açalım
Üç Aylarla Hayatımıza Yeni Bir Sayfa Açalım
İçeriği Görüntüle

Bu değişiklik, Türkiye’de geleneksel medya organlarının ekonomik sürdürülebilirliğine darbe vurabilir. Özellikle yerel ve ulusal basının önemli bir gelir kaynağı olan kamu ilanlarının internet ortamına kaydırılması, gazetelerin mali yapısını olumsuz etkileyecek. Daha önce TMMOB’un aldığı benzer bir kararın ardından, TÜRMOB’un da bu adımı atması, basın sektöründe geniş yankı uyandırdı.

Basın camiası ve gazetecilik meslek örgütleri, teklifin Meclis’ten geçmesi durumunda, diğer kurumlar için de emsal teşkil edeceğini ve basının ilan gelirlerini tamamen kaybetmesine neden olacağını belirtiyor. Mevcut ekonomik koşullarda zaten zorluk yaşayan basın kuruluşları için bu düzenleme, sektörde ciddi bir krize yol açabilir. Gözler şimdi Meclis’te; basının geleceğini etkileyecek bu önemli teklifin akıbeti büyük merak konusu.

Kaynak: HABER MERKEZİ