2026 yılı itibarıyla “Bir Sofrada Miras” temasıyla organize edilen etkinliğe Batman Valisi Ekrem Canalp, İl Kültür ve Turizm Müdürü M. İhsan Aslanlı, kamu kurum temsilcileri ve davetliler katıldı.

Yöresel Ürünler ve Kurumlar Stant Açtı

Kültür müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen etkinlikte, geleneksel mutfak kültürünün tanıtılması amacıyla çeşitli stantlar kuruldu. Alanda; SS Petrolkent Üreten Kadınlar Kooperatifi, Batman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Aile Destek Merkezleri (ADEM), Sason ÇATOM, Beşiri Kadın Girişimi ve 19 Mayıs ÇATOM tarafından hazırlanan ürünler sergilendi.

Sergilenen ürünler arasında yaprak sarma, etli dolma, Savara Rağistî, şemşemok, içli köfte, perde pilavı, Süryani çöreği, reyhan şerbeti, Sason çileği, havdel, Batman usulü dolma, mehir ve yayık ayranı gibi 70'e yakın yöresel yemek, tatlı ve içecek çeşidi yer aldı.

Türkiye Mutfağı

DİKA Yönetim Kurulu Toplantısı Batman’da Gerçekleştirildi
DİKA Yönetim Kurulu Toplantısı Batman’da Gerçekleştirildi
İçeriği Görüntüle

Vali Canalp: "Geleneksel Mutfak Turizmin Önemli Bir Bileşenidir"

Programın açılışında konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, geleneksel yemek kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması ve turizm sektörü üzerindeki etkilerine değinerek şu ifadeleri kullandı:

Türkiye Mutfağı (1)

"Her yıl geleneksel yemeklerimizi gelecek nesillere aktaracak şekilde bu organizasyonları düzenliyoruz. Yemeklerin hazırlanışını yeni nesillere aktarırken aynı zamanda yaygınlaşması için tanıtım yapıyoruz. Geleneksel mutfak, özellikle yabancı turistlerin rağbet gösterdiği alanlardan biri olması yönüyle turizm açısından değer taşıyor. Bu tür programlar, turizmin önemli bileşenlerinden olan gastronominin yerleşmesinde önemli bir paya sahip. Çalışmalarımızı ÇATOM'lar, kadın kooperatifleri ve ADEM'lerin destekleriyle yürütüyoruz."

Türkiye Mutfağı (2)

Müdür Aslanlı: "Hedefimiz Batman Gastronomisini Tanıtmak"

İl Kültür ve Turizm Müdürü M. İhsan Aslanlı ise hafta boyunca yapılacak faaliyetlerin kapsamına ilişkin bilgi vererek şunları söyledi:

"21-27 Mayıs arasında tüm Türkiye'de kutlanan Türkiye Mutfağı Haftası'nın ilk gününü burada icra ediyoruz. Şu anda 70'e yakın yemek çeşidini misafirlerimize sunuyoruz. Temel amacımız, Batman'ın sahip olduğu bu gastronomiyi özelde ülkemize, genelde ise dünyaya tanıtmaktır."

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar fuaye alanındaki stantları inceleyerek sunulan yöresel lezzetler hakkında bilgi aldı. Haftanın diğer günlerinde de kültürel tanıtım faaliyetlerinin devam edeceği bildirildi.

Kaynak: MUHARREM KAYIK