Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa Argunağa, kimyasal atıkların tarlalar arasından akarak Binatlı ve Akça köyleri üzerinden İluh Deresi'ne, oradan da Batman Çayı'na ve Ilısu Veysel Eroğlu Barajı'na ulaştığını vurguladı.

Hazır Tesis Neden Bekletiliyor?

Batman Valiliği ve Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi'nin ortak çalışmasıyla Fiziksel, Kimyasal ve İleri Biyolojik Atık Arıtma Tesisi'nin OSB'ye kazandırıldığına dikkat çeken Argunağa, tesisin yaklaşık 1,5 ay önce yerinde incelendiğini belirtti. Günde yaklaşık iki bin metreküp kapasiteli ve OSB'nin iki kat büyümesi durumunda bile atıklarını arıtabilecek nitelikteki tesisin, 10 Mayıs 2025 tarihinde hizmete açılması gerekirken hala açılışının yapılmadığını ifade etti. Argunağa, bu durumun "Bakanlıktan bir uzman gelip teslim alacak" bahanesiyle ertelendiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

"Topyekûn Baskı Unsuru Olmalıyız"

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak duruma seyirci kalmayacaklarını vurgulayan Hasan Argunağa, Bakanlık yetkililerini göreve çağırdı. Argunağa, "İl yöneticilerimiz, Milletvekillerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, basınımız ile topyekûn baskı unsuru olalım. İvedilikle bu tesis hizmete açılmalıdır" diyerek tüm paydaşlara iş birliği çağrısında bulundu. Dün Morkiryakus Manastır yolunda çekilen görüntülerin de durumun ciddiyetini gözler önüne serdiği belirtildi. Kamuoyuna yapılan bu duyuru ile çevresel kirliliğin önlenmesi için tesisin bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiği yinelendi.

Beşiri’de Çam Ağaçlarına "Nefes" Operasyonu
Beşiri’de Çam Ağaçlarına "Nefes" Operasyonu
İçeriği Görüntüle

Kaynak: MUSTAFA KAYNAK