## Dört Yılda %56’lık Keskin İyileşme

Resmi ölçüm verilerine göre, 2022 yılında 89,04 µg/m³ seviyesinde olan PM10 (partikül madde) oranı, 2026 yılı itibarıyla 39,02 µg/m³ seviyesine düşerek yaklaşık %56 oranında azaldı. Aynı dönem içerisinde kükürt dioksit (SO₂) oranlarında da %19’luk bir düşüş gözlendi. Bu veriler, Batman’ın "sağlıksız" ve "hassas" hava kalitesi kategorisinden uzaklaşarak daha güvenli bir seviyeye ulaştığını tescilledi.

## Kirlilik Kaynağında Kurutuldu: Kum Ocakları Taşındı

Hava kalitesindeki bu çarpıcı iyileşmenin en önemli nedenlerinden biri, kirliliğin ana kaynağına yönelik atılan radikal adımlar oldu. Şehir merkezine yakın Diktepe ve Balpınar bölgelerinde toz emisyonuna neden olan dört büyük kum-çakıl ocağı, yapılan teknik değerlendirmelerin ardından yerleşim alanlarından uzaklaştırıldı. Çarıklı ve Yağmurlu köyleri sınırlarına taşınan tesislerin yarattığı tozun, hâkim rüzgârlarla şehir merkezine ulaşması engellenerek PM10 kirliliği doğrudan kontrol altına alındı.

Batman Petrolspor’a Şok Sevk! Seyirci Yasağı Dahil Büyük Cezalar Kapıda
Batman Petrolspor’a Şok Sevk! Seyirci Yasağı Dahil Büyük Cezalar Kapıda
İçeriği Görüntüle

## Modern Takip ve Sıkı Denetim Mekanizması

Hava kalitesini korumak adına denetim ve izleme altyapısı da modernize edildi. 2025 yılında kurulan iki yeni istasyonla birlikte, kent genelinde altı farklı parametre üzerinden 7 gün 24 saat kesintisiz takip yapılmaya başlandı. Denetim ekipleri sahada 1.898 farklı kontrol gerçekleştirirken, çevre kurallarına uymayan işletmelere toplamda 28 milyon 924 bin TL idari para cezası uygulandı.

## Geleceğe Yönelik Çevreci Yatırımlar

Hava kalitesindeki sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması, anız yangınlarına karşı yürütülen etkin mücadele ve yeşil alan miktarındaki artış, Batman’ın yeni çevre vizyonunun temel taşlarını oluşturdu. Belediye yetkilileri, sanayi tesislerinin şehir dışına taşınması ve denetimlerin tavizsiz sürmesiyle Batman halkının çok daha temiz ve sağlıklı bir havada yaşamını sürdüreceğini vurguladı.

Kaynak: MUHARREM KAYIK