Şanlıurfa'da, GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla başladı.

GAPTAEM'de düzenlenen programda, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, Hassas Akıllı Tarım Uygulaması Karar Destek Sistemi hakkında bilgi verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, programda açıklamalarda bulundu.

“GAP bölgemizde yer alan 9 ilimizde son 22 yılda 20 OSB kurduk”

Bakan Kacır, “Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz programımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine yükseltme yolculuğumuzda hiçbir bölgemizi diğerinden geri bırakmayacak politikaları hayata geçiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, her bir bölgemizin kaynaklarını ve potansiyelini sürekli ve sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla harekete geçirecek adımları kararlılıkla atıyoruz. Son 22 yılda bu anlayışımızın bir yansıması olarak; bereketli hilalin kalbinde yer alan Güneydoğu Anadolu bölgesini yatırımlarla, istihdamla üretimle ve ihracatla buluşturduk. Sanayinin çarklarının süratle dönmesi, fabrikaların yükselmesi, bacaların tütmesi adına GAP Bölgemizde yer alan 9 ilimizde son 22 yılda 20 OSB kurduk. Bu bölgelerimizdeki OSB'lerimizde 360 bin ilave istihdam oluşturduk.” dedi.

“Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu topraklar, artık üretimin merkezi haline geliyor”

Yatırım teşvik sistemi ve ihracata dair açıklamalarda bulunan Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yatırım teşvik sistemimizle; yatırım büyüklüğü 1,1 trilyon lirayı bulan ve 710 binden fazla nitelikli istihdam sağlamak üzere 15 bin 400 yatırımın önünü açtık. Son 22 yılda oluşturduğumuz güven iklimi ve sağlam yatırım ortamıyla; Güneydoğu Anadolu şehirlerimiz adım adım birer üretim üssüne dönüşüyor. Bu dönemde; Şanlıurfa'nın ihracatı 55 kat artarak 7 milyon dolardan 386 milyon dolara, Batman'ın ihracatı 597 kat artarak 600 bin dolardan 359 milyon dolara, Diyarbakır'ın ihracatı 47 kat artarak 7 milyon dolardan 329 milyon dolara, Gaziantep'in ihracatı 16 kat artarak 619 milyon dolardan 10,7 milyar dolara yükseldi. Bölgemizin, ülkemiz toplam ihracatındaki payı yüzde 1,8'den yüzde 5,3'e çıktı. Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu topraklar, artık ekonomik büyümenin, kalkınmanın, üretimin merkezi haline geliyor. Bölgemiz bereketli topraklarıyla, tarım potansiyeliyle de adeta bir üretim üssü olma kabiliyetine sahip.”

“GAP'I sürdürülebilir gelecek için kilit taşı olarak görüyoruz”

Bölge Kalkınma İdaresi eliyle yenilikçi ve sürdürülebilir kalkınma projelerini bölgede hizmete sunmaya devam ettiklerini dile getiren Bakan Kacır, “Güneydoğu Anadolu Projesi'ni bu anlayışla tasavvur ettiğimiz sürdürülebilir gelecek için kilit taşı olarak görüyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz eliyle yenilikçi ve sürdürülebilir kalkınma projelerini bölgemizin hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Son 11 yılda hassas tarımdan su kaynaklarının etkin yönetimine, kırsal kalkınmadan turizme GAP bölgesinin çok yönlü kalkınmasını destekleyecek bin 38 projeye 6,6 milyar lira destekte bulunduk. Bölgemizde tarımsal üretim potansiyelini artırmak üzere 2 yıl önce devreye aldığımız Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı ile 318 bin dekar alanı sulamaya açtık. Önümüzdeki yıl itibarıyla da 49 bin vatandaşımıza istihdam sağlayacak, 52 bin 500 dekar alanı daha sulamaya açacağız. Organik Tarım, Tarımsal Altyapı ve Kırsal Kalkınma Projeleri ile 172 bin dekar alanı bitkisel üretime kazandırdık ve 15 farklı üründe marka oluşturduk. GAP bölgesini ilçe ilçe topyekûn kalkındıracak çok boyutlu müdahale araçları içeren ‘Entegre Kırsal Kalkınma Programı'nın birinci fazını tamamladık.” şeklinde konuştu.

“GAP bölgesini ülkemizin gıda ambarı haline getirdik”

Bakan Kacır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerek etki analizi sonuçları gerekse dünyada kırsal kalkınma alanında ortaya çıkan değişim ve gelişmeler dikkate alınarak ‘Yeni Nesil Entegre Kırsal Kalkınma Programı'nı (GAP Entegre 2.0) başlattık. Tarımsal Eğitim ve Yayım Programı (TEYAP) ile bugüne kadar 80 binden fazla çiftçiye eğitim verdik. Geldiğimiz noktada 675 bin hektar tarım alanını sulamaya açtık. GAP Bölgesini; ülkemizin gıda ambarı haline getirdik. GAP Eylem Planı doğrultusunda hedefimiz sulanabilir alanı 1 milyon 60 bin hektara çıkarmaktır. Yakın gelecekte sulama alanlarının genişlemesiyle birlikte özellikle ülkemizin ihtiyaç duyduğu yağlı bitkilerin, sebze ve meyvelerin üretimi daha da artacak ve hem ülkemizin hem bölgenin gıda güvenliği konusunda en önemli garantör GAP bölgesi olacaktır. Bu kadim topraklar hem kendine yetebilecek hem de dünyanın tarım merkezlerinden biri olacak kadar eşsiz bir potansiyele sahip. Bugün sensörler, drone'lar, otomatik sulama sistemleri ve otonom tarım makineleri gibi yenilikçi araçlar, uzaktan algılama teknolojisi içeren veri odaklı tarım bilgi sistemleri çiftçilerimize tarımsal süreçleri daha etkili bir şekilde yönetme imkanı sunuyor. Gıda güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal refah arasında bir denge kurmamıza imkân tanıyor.”

GAP bölgesinin tarımsal üretim kapasitesini ve sürdürülebilirliği yükseltmek üzere teknolojik kabiliyetleri harekete geçirdiklerini belirten Bakan Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; ülkemizin tarımsal kapasitesini daha ileriye taşımak adına teknolojinin üst düzeyde yararlanılmasına imkân tanıyan adımların her daim destekçisi olmaya devam edeceğiz. Son 22 yılda, TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında tarımda gerçekleştirilen 2 bin 925 projeye ve bu alanda araştırma yürüten bin 357 bilim insanı ve gencimize 6 milyar lira destek sağladık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; Tarım ve Orman Bakanlığımızla etkin bir işbirliği gerçekleştirerek GAP bölgemizin tarımsal üretim kapasitesini ve sürdürülebilirliği yükseltmek üzere teknolojik kabiliyetlerimizi harekete geçirdik. GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projemizin ilk fazında uydu görüntüleri ve hiperspektral bir kamerayla elde ettiğimiz uçuş görüntüleriyle hassas tarım çalışmaları için zengin bir veri seti oluşturduk.” dedi.

İlk özel kanal ne zaman açıldı? İlk özel kanal ne zaman açıldı?

Bakan Kacır son olarak şunları söyledi:

“Artık çiftçilerimiz tarlada ilave bir donanım kullanmadan doğru hasat tarihini, kullanmaları gereken gübre miktarlarını bu yazılım üzerinden elbette bu yazılımın yardımıyla nihai olarak tüm faktörleri dikkate alarak belirleme imkanına sahipler. Çiftçimize artık sadece doğanın sesi değil, teknolojinin sunduğu imkanlar da rehberlik edecek.”

Kaynak: (İLKHA)