kaa

​ Bakan Tunç: Arabuluculuk için yapılan 4 milyon başvuru anlaşmayla sonuçlandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2013'ten itibaren ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk için yapılan 6 milyon 765 bin başvurudan 4 milyon 226 bininin anlaşmayla sonuçlandığını açıkladı.

Tunç, 'Türk Dünyası Arabulucular Birliği'nce, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen 1. Uluslararası Arabuluculuk Şurası'nda yaptığı konuşmada, adaletten eğitime, sağlıktan kültüre, ekonomiden enerjiye kadar birçok alanda ortak çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Şurada alınacak kararlar ve geliştirilecek stratejilerin, yalnızca üye ülkeler arasında değil, tüm dünyada uyuşmazlıkların çözümünde bir "barış modeli" örneği olacağını aktaran Tunç, "Türk dünyasının arabuluculuk alanında uluslararası bir merkez haline gelmesi hedefi, hepimizin ortak bir vizyonu olmalıdır. Böylece bölgemizde ve dünyada barışa hizmet eden bu yöntemi geliştirmek, ülkelerimizin kültürel ve toplumsal bir başarı hikayesi olarak uluslararası arenada örnek gösterilmesine olanak sağlayacaktır." diye konuştu.

Arabuluculukla ilgili bazı rakamları da paylaşan Tunç, "Kira davalarına baktığımız zaman 1 Eylül 2023'ten itibaren 284 bin 974 kira uyuşmazlığı, arabulucunun önüne gelmiş. Bunun 116 bin 238'i anlaşmayla sonuçlandı. Bu demek oluyor ki 232 bin vatandaşımızın uyuşmazlığını yargıya taşınmadan barışçıl bir yolla sağlamış oluyoruz." ifadesini kullandı.

Tunç, "Bugüne kadar, 15 bin 589 ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlık sonuçlandı. Yine kat mülkiyetinde 3 bin 595 anlaşma sağlandı. Komşuluk hukukunda 1797 anlaşma, tarımsal üretim sözleşmelerinde 139 anlaşma sağlanmış durumda. Toplamda baktığımız zaman, en son zorunlu arabuluculuk kapsamına aldığımız uyuşmazlıklar bakımından 403 bin 815 başvuru, arabulucular önüne geldi. Bunun 137 bin 356'sı anlaşmayla sonuçlandı. Dolayısıyla 274 bin kişi, bir yıl içerisinde yargıya gitmeden barışarak, dostane bir şekilde uyuşmazlıklarını daha az masrafla, daha kısa süre içerisinde çözmüş oldular. 2013'ten itibaren ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk için toplam 6 milyon 765 bin başvuru yapılmış, bunun 4 milyon 226 bini anlaşmayla sonuçlanmış. Orana baktığımız zaman yüzde 65. İhtiyari arabuluculukta bu oran yüzde 90'ın üzerine çıkıyor. Dava şartı arabuluculukta da bu oran yüzde 40'lara kadar düşüyor. Bu oranı daha da artırmanın gayreti içerisindeyiz, arabulucularımız büyük bir gayret gösteriyorlar." diye konuştu. (İLKHA)