kaa

Uzmanlar: Kış lastiği uygulaması trafik güvenliği için hayati öneme sahip

Ticari araçlar için kesin bir gereklilik olan "kış lastiği" uygulamasının zamanla tüm sürücüler tarafından benimsenmesi gerektiğini belirten Bursa Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Geç, bazı sürücülerin yaz-kış lastiği değişimini alışkanlık haline getirmekte zorluk yaşadığını söyledi.

Şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda, kış lastiği uygulaması 1 Aralık itibariyle başlıyor.

Pazar günü itibariyle başlayacak uygulama 4 ay sürecek ve 1 Nisan 2025'te sona erecek. Belirtilen tarihler içerisinde kış lastiği takmayan araç sürücülerine 4 bin 69 lira ceza kesilecek.

Bursa Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Geç, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kış lastiği uygulamasının ülkemizde uzun yıllardır büyük bir öneme sahip olduğunu ve trafikteki güvenliği artıran önemli bir önlem olduğunu belirtti.

Geç, kış lastiği kullanımının yalnızca aracın sürücüsü için değil, trafikteki tüm araçların güvenliği açısından kritik olduğunu vurguladı.

"Kış lastiği, özellikle ticari araçlarda şart koşulan ve çok önemsenen bir konudur"

Kış lastiği uygulamasının, ülkemizde uzun yıllardan beri uygulanan ve aynı zamanda çok faydalı olan bir uygulama olduğunu söyleyen Geç, "1 Aralık'ta başlayıp 1 Nisan'da biten, özellikle ticari araçlarda şart koşulan ve çok önemsenen bir konudur. Elbette ki bu konuyla alakalı, uygulamanın başladığı günden beri araç sahipleri, şoför esnaf arkadaşlarımız, bizler bunların çok faydasını gördük. İnanıyorum ki bu konuda bizim halkımız ve şoför arkadaşlarımız, bu konuya hassasiyet gösteriyorlar. Çünkü onlar da bu konunun çok faydalı olduğunu hissettiler, gördüler. Bu uygulama da bu şekilde devam ediyor." diye belirtti.

"Yazlık, kışlık lastik değişimine alışmayanlar var"

Özellikle yazlık, kışlık lastik değişimine bazı kesimlerin alışmadığını söyleyen Geç, " Aracın lastiğini değiştirip sonra, "Ya nasıl olsa gelecek yıl ben buna yine taktıracağım" deyip, koca yaz kış lastiğinin üzerinde giden arkadaşlarımız da yok değil, elbette ki var. Ama inanıyorum ki zaman içerisinde bunlar da bu değişikliğe adapte olacaklar, önemseyecekler ve inşallah daha da iyi bir seviyelere geleceğiz." şeklinde konuştu.

"Kış lastiği, her açıdan güvenlidir"

Kış lastiğinin, sadece aracı kullanan kişiyle alakalı değil, her açıdan güvenli olduğunu vurgulayan Geç,  "Yanınızdaki, önünüzdeki, arkanızdaki, bütün trafikte olan araçlarla ilgili bu güvenliği, bu lastikleri kullanarak siz sağlamış oluyorsunuz. Hem kendi güvenliğinizi, özellikle kendi güvenliğinizi, ama ondan sonra da diğer trafikteki araçların güvenliğini sağlamış oluyorsunuz. En büyük etkeni ve faydası bu diye düşünüyorum. Bunun önüne geçen herhangi bir faydası, güvenlik deyince iş bitiyor diye düşünüyorum." dedi.

"Kış lastiği, kimler için zorunludur?"

Kış lastiğinin herkes için zorunlu olduğunu ifade eden Geç, " Ama valilikler ve bu işin yönetmeliği, özellikle 1 Aralık'tan 1 Nisan'a kadar ticari araç tabir ettiğimiz kesime şarttır. Taksiler, minibüsler, şoförler, kamyonetler vesaire; yani neticede ticari araç diye geçen, ustasını, ticari araç diye yazan herkes için şarttır. Ama diğer uygulamalarda da işte valiliklerin yetkilerine bırakılmış, havanın şart ve koşullarına göre bu süreç değişebiliyor." diye konuştu. (İLKHA)