kaa

Kızıltepe ilçesine ilk kez getirilen anjiyo cihazıyla ameliyat gerçekleştirildi

Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde ilk defa anjiyo cihazı getirilmesiyle ilk ameliyat başarıyla gerçekleşti.

Mardin’de sınırlı sayıda bulunan anjiyo cihazı Kızıltepe Devlet Hastanesi’ne de getirildi. Cihazın ilçeye getirilmesiyle ilk vaka operasyona alınarak, başarılı bir şekilde gerçekleşti.

İlk defa getirilen cihaz ve cihazla ilk defa gerçekleştirilen ameliyat hakkında açıklamalarda bulunan Kızıltepe Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Lokman Adıgüzel, “Kızıltepe ilçemiz Mardin’in en büyük ilçelerden biri olduğundan Kızıltepe Devlet Hastanesi acil servis bölümünde günde 2 bin civarı hasta gelmektedir. Poliklinik kısmında da günde 3 bin ila 4 bin arasında hasta gelmektedir. Hastanemizin kuruluşundan beri kalp damar hastalıkları tedavisi için anjiyo ünitemiz olmadığından hastaları başka hastanelere sevk etmek zorunda kalıyorduk. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de en sık ölüm sebebinden biri akut koroner sendrom kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Kurulan anjiyo cihazıyla birlikte çok şükür hem tanı hem tedavi yapabilmekteyiz. Nitekim ilk vakamızı da aldık ve olumlu bir şekilde müdahale ettik. Hastanın durumu şu an iyi.” şeklinde aktardı.

İlk ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Doktor Mehmet Ali Işık, “Bulunduğumuz bölgenin kalp ve damar hastalıkları çok fazla. Diyarbakır’da uzmanlık eğitim aldığımda Mardin’den gelen hastaların çoğu kalp krizi durumundan Diyarbakır'a kadar vardığı zaman ya vefat ediyordu ya da kalbi artık yarım insan olarak hayatını idame ediyordu. Kızıltepe Hastanesi’nde de anjiyo ünitesi açıldıktan sonra hasta vakarlı büyük oranda azaldı. Ancak Kızıltepe ilçesi 300 bin nüfusu olması hasebiyle hastalık popülasyonu fazla, beslenme alışkanlığı alışkanlıkları onun dışında genetik yapı dolayısıyla ciddi bir kalp damar hastalıkları var. Anjiyo ünitemiz açılmasıyla beraber ilk vakamızı da gece 4'te aldık. 55 yaşlarında bir erkek hasta. Hastanın damar çatal bölgesinde yüzde 100 tıkanıklık, bir diğer damarında da yüzde 90 pıhtı söz konusuydu. 10 veya 20 dakika içerisinde başka bir yere gidemeyecek bir durumdaydı. Kan eritici ilaçlarla beraber damar yolunu açmayı başardık. Şu an hasta toparlanmış vaziyette.” ifadelerini kullandı.

İlçede ilk açılan anjiyo cihazıyla ameliyat olan Zeyni Erdem ise, “Kızıltepe Devlet Hastanesine anjiyo cihazı getirilmiş. Allah razı olsun herkesten. İlçenin bu cihaza gerçekten çok ihtiyacı vardı. Benim rahatsızlığım Mardin’e sevk edilemeyeceğim kadar ciddi bir boyuta gelmişti. Çok şükür kendi ilçemizde doktorlarımız tarafından ameliyat başarıyla gerçekleşti. Sağlığım çok şükür iyi durumda. Emeği olan herkese minnettarım.” dedi. (İLKHA)