kaa

Katledilen 5 Irak Kürdistan vatandaşının mahkeme kararı açıklandı

Mardin’de araçlarına pusu kurulması sonucu 5 Irak Kürdistanı vatandaşının katledilmesi olayına ilişkin 4 kişinin yargılandığı dava sonuçlandı. 2 sanığa 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

19 Ocak’ta gece saatlerinde Merkez Artuklu-Nusaybin karayolunun Yeniköy mevkiinde pusuya düşürülen bir araçta bulunan 3’ü kadın 5 kişi, silahlı saldırıya uğramıştı.

Saldırı sonrası Irak Kürdistanı’ndan Hıdreen Abdullah Salih, Waheda Haedar Jasim, Abdullah Saleh Mustafa, Chiman Shaheen Khalid ve Ahmed Jalaladeen İbrahim hayatını kaybetmişti.

Olaya ilişkin açılan davada 6’ncı kez ertelen mahkeme, nihai kararı açıkladı.

Verilen kararda; Abdullah K. ve Faris A. hakkında 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet ile 16 yıl 6’şar ay hapis, tutuksuz 3 sanıktan Çiğdem B’ye 6 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Abdullah K. Ve Faris A. bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Tutuksuz sanıklar Murat Y, İbrahim D. ve Çiğdem B’nin katılmadığı duruşmada, tarafların avukatları hazır bulundu.

Cumhuriyet savcısı esas hakkında hazırladığı mütalaasında, tutuklu sanıklar Abdullah K. ve Faris A. ile tutuksuz sanık Murat Y. ve Çiğdem B’nin cezalandırılması ve tutuksuz sanık Murat Y’nin de beraatına karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.

Duruşmada söz alan hayatını kaybedenlerin yakınları da mahkemeden verilecek karar ile ailelerin yüreğinin ferahlatılmasını istediklerini, tutuksuz sanık Murat Y’nin beraatı yönündeki mütalaayı kabul etmediklerini belirtti.

Tutuklu sanık Abdullah K, savunmasında söylemek istediği bir şeyin olmadığını aktardı.

Tutuklu sanık Faris A. ise Abdullah K’nin çelişkili ifadelerle suçu üzerine yıktığını ileri sürerek, “Adaletinize güveniyorum. Adaletinizden şüphe etmiyorum.” ifadelerine yer verdi.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Abdullah K. ve Faris A’nın “kasten öldürme” suçundan 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet, “nitelikli yağma” ve “ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma” suçlarından da 16 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Mahkeme, tutuksuz sanık Çiğdem B. hakkında “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 6 ay 20 gün hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, tutuksuz sanık Murat Y’nin üzerine atılı suçları işlediğine dair dosya kapsamında her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı nitelikte delil elde edilemediğinden beraatına, tutuksuz sanık İbrahim D. hakkında da dosyasının tefrik (ayrılmasına) karar verdi.

Verilen kararın ardından katledilen ailenin avukatı Şeyhmus Akat, adliye binası önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, mahkeme heyetinin verdiği cezaların ailenin acısını hafifletmediğini belirtti.

Akat, şu ifadeleri kullandı: “Söz konusu olayın vahşeti tarif edilemez boyutta. 5 masum insan katledildi. Bu 5 kişi içinde 75 yaşında bir kadın da var. Yürümekte dahi zorluk çeken bir kadın, eşi ve kızıyla beraber katledildi. Bir de anne ve oğlu katledildi. Olay o kadar vahim ki ailenin ister istemez kafasında soru işaretleri ve kuşkuları var. Mahkeme bugüne kadar birçok araştırma yaptı. Gerek telefon gerek banka üzerinden, fakat neticede somut anlamda bir yere ulaşamadı. Ulaşamadığından dolayı mahkeme bugün bu şekilde karar vermek zorunda kaldı. Verilen karar, katledilen aile yakınlarının yüreğindeki ateşini ne yazık ki söndüremedi.”

Saldırıda abisi Ahmed Jalaladeen İbrahim’i kaybeden Herbî Celaleddin Rekani, “2 yıldır biz bu mahkemeyi bekliyoruz ve onun sonucunda bize net bir cevap verilmedi. Bununla beraber bunlar idam edilseydi artık kimse böyle bir şeye girişmezdi. Bu gibi suçları işleyenler şayet idam edilseydi Diyarbakır’daki narin olayı da olmazdı." şeklinde konuştu.

Hayatını kaybedenlerin yakınları faillere verilen hapis cezasını yetersiz buldukları dile getirerek, adliye önünde “İdam haktır” afişlerini açtı. (İLKHA)