kaa

Aile Hekimlerinin İş Bırakma Eylemi Hastaları Mağdur Etti

Türkiye genelinde aile hekimlerinin ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının 30 Ekim tarihli Resmi Gazete ’de Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanması nedeniyle 5, 6 ve 7 Kasım tarihleri arasında iş bırakma eylemi yapması, hastaları mağdur etti.

Sağlık Bakanlığı'nın 30 Ekim'de yürürlüğe koyduğu "Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı aile hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, Tabip Odası, SES ve HEKIMSEN Türkiye genelinde olduğu gibi Batman'da da 3 günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Yapılan eylem nedeniyle Batman'da birçok Aile Sağlığı Merkezi, bugün açılmadı. Sağlık merkezlerin kapalı olması nedeniyle vatandaşlar mağdur oldu.

Aile Sağlığı Merkezlerinden randevu alan vatandaşlar muayene için gittiklerinde "Sadece kendi özlük haklarımız için değil reçetelerimizi yönetmeliklere göre değil; hastalarımızın ihtiyaçlarına göre yazmak için, 5-6-7 Kasım'da İş Bırakıyoruz HEKIMSEN" yazılı afiş ile karşılaştı.

Aile hekimlerinin ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının iş bırakma eylemi nedeniyle sağlık hizmeti alamayan vatandaşlar, merkezlerin kapalı olmasından dolayı dönmek zorunda kaldılar.

"Hekimler iş bıraktığı için sağlık ocağı kapalı"

Hak ararken vatandaşın mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyen Hasan Demir, "Tansiyon hastasıyım ve buraya ilacımı yazdırmaya geldim. Ama maalesef karşılaştığın durum budur. Bu bize reva mıdır? Hekimler iş bıraktığı için sağlık ocağı kapalıdır. Herkes hakkını arayabilir, onlara da hak veriyorum ama neticede biz mağdur oluyoruz. Ta nerden buraya geldim ama maalesef sağlık ocağı kapalı. Şimdi benim günahım ne? Bir an evvel mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." diye konuştu.

"Vatandaşları mağdur ederek hak aranmaz"

Hekimlerin vatandaşa bu çileyi yaşatmalarına haklarının olmadığının altını çizen Şükrü Kurşun, "Sağlık ocağında bulunan hekimler düşük maaşlardan dolayı greve girmişler ve sağlık ocağı da şu anda kapalıdır. Hekimlerin vatandaşa bu çileyi yaşatmalarına hakkı yoktur. Sabahtan beri hasta insanlar ve çocuklar kapıya geliyor ve kapalı olduğunu gördüğü için çaresizce geri dönüyor. Devletin yerinde olsam halkı mağdur eden hekimlerin görevlerine son verirdim. Vatandaşları mağdur ederek hak aranmaz. Bu sorunun en kısa sürede çözülmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Demek ki Türkiye'deki doktorlar insanlara değer vermiyorlar"

Sağlık ocaklarının kapanmasına anlam veremediklerini ifade eden Zeki Usta, "Aile hekimimiz burada ve rahatsız olduğum için buraya geldim. Sağlık ocağının neden kapalı olduğunu bilmiyorum. Burası kapalı olduğu için büyük ihtimalle Bölge Hastanesine gideceğim. Bilemiyorum belki orası da kapalı olabilir. Sağlık ocaklarının kapalı olmasından şunu çıkarıyorum; demek ki Türkiye'deki doktorlar insanlara değer vermiyorlar. Burası kapalı ve ben şimdi kime başvuracağım? Sorunumu kim çözecek? Sağlık ocakları hiçbir zaman kapanmaması lazım. Bir sorunları varsa ilgili yerlere iletip halka yansıtmamalıdırlar. Halkı böyle mağdur etmek çözüm değildir." dedi.

"Doktorların eylem yapması bizi çok mağdur ediyor"

İlaçları bittiği için iki gündür sağlık ocağına geldiğini ama sağlık ocağının kapalı olduğunu belirten Hamdiye Maviş, "Tansiyon ve kalp hastasıyım. İlacımı yazdırmak istedim ama şimdi kapalı ve yarın da kapalı olacakmış. Bu durumda ben ne yapacağım? Bu durum bizi perişan ediyor ve bu böyle de gitmez. Allah yardımcımız olsun. Doktorların eylem yapması bizi çok mağdur ediyor. Hasta, yaşlı olduğum için ve arabam da olmadığından hastaneye de gidemiyorum. Acile de gitsek kapalıysa ne yaparım. Doktorların hakkı neyse verilsin ve bir daha sağlık ocakları kapanmasın." şeklinde konuştu. (İLKHA)