kaa

Müftü Yardımcısı Turgut Hac kayıt süreci hakkında bilgilendirmede bulundu

Hac kayıt süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Abdülhamit Turgut, hac ibadetinin, aynı kitabı rehber edinenlerin, aynı peygamberi önder kabul edenlerin, aynı kıbleye yönelenlerin bir arada bulunmasının muazzam bir kardeşlik buluşması olduğunu belirtti.

Hac kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşların, 4-15 Kasım tarihleri arasında kayıtlarını e-devlet üzerinden yapabileceklerini ifade eden Turgut, konuyla ilgili İLKHA’ya konuştu.

Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra anlaşmalı bankalara gidip yüzde 40’lık kısmı 3 taksitte Riyal olarak ödeyebileceklerinin altını çizen Turgut, 15 Kasım’dan sonra kesin kayıt hakkı düşeceğini, 21-29 Kasım tarihleri arasında yedek kayıtlara tekrar başvurulabileceğini ifade etti.

Turgut, Hacca gidiş tarihleri 29 Nisan ile 1 Haziran arasında planlanırken, Türkiye’den ilk kafilenin 29 Nisan itibarıyla yola çıkacağını belirterek dönüş tarihlerinin ise 11 Haziran ile 5 Temmuz arasında gerçekleşeceğini aktardı.

“Kesin kayıt hakkı elde edenler 4 Kasım ile 15 Kasım tarihleri arasında kayıtlarını yapabilirler”

Turgut, "Hac, aynı kitabı rehber edinenlerin, aynı peygamberi önder kabul edenlerin, aynı kıbleye yönelenlerin, aynı aşkla ve aynı heyecanla bir arada bulunmasının muazzam bir kardeşlik buluşmasıdır. Kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlarımız, 4 Kasım ile 15 Kasım tarihleri arasında kayıtlarını yapabilirler. Bu kayıtlar e-devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir. e-devlet üzerinden kendi şifreleri ile Hac ve Umre Hizmetleri portalına girdiklerinde, daha önce kayıt döneminde belirttikleri konaklama türünden birini seçebilirler.” dedi.

“Gidiş tarihleri 29 Nisan ile 1 Haziran arasındadır”

4-15 Kasım aralarında kesin kayıt haklarını kullanmayanların haklarının düşeceğini belirten Turgut, “Diyanet İşleri Başkanlığı ve acentelerin sunduğu iki konaklama türü mevcuttur: birincisi normal konaklama, diğeri ise yakın mesafe konaklamasıdır. Normal konaklamayı seçen vatandaşlar, Diyanet ile mi yoksa acentayla mı gitmek istediklerini belirtebilirler. Diyanet’in belirlediği şartları yerine getiren acentelerle gideceklerse, hizmet kaliteleri Diyanet ile eşdeğerdir. Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra anlaşmalı bankalara gidip yüzde 40’lık kısmı 3 taksitte Riyal olarak ödeyebilirler. 15 Kasım’dan sonra kesin kayıt hakkı düşecektir. 21-29 Kasım tarihleri arasında yedek kayıtlara başvurulabilecektir. Gidiş tarihleri 29 Nisan ile 1 Haziran arasındadır. Türkiye’den ilk kafile 29 Nisan itibarıyla gitmeye başlayacaktır. Dönüş ise 11 Haziran ile 5 Temmuz arasında gerçekleşecektir. Pasaport işlemlerinin, kesin kayıtlar 4 Kasım-15 Kasım tarihleri arasında yapıldığında hemen başlatılmaması gerektiği hatırlatılmaktadır. Zira vize için en az 1 yıllık pasaport istenmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın, 30 Kasım'dan itibaren randevu alarak 1 yıllık pasaportlarını temin etmeleri önemlidir.” diye konuştu.

“Şanlıurfa için 1700'ün üzerinde kontenjan verilmiştir”

Şanlıurfa için 1700 küsur hac kontenjanının olduğunu dile getiren Turgut, “Bu yıl, Suudi Arabistan ek kontenjan verirse Türkiye’ye ilave kontenjanlar sağlanabilir. Şanlıurfa'dan Diyanet ve acentalar üzerinden 1700'ün üzerinde kontenjan verilmiştir. Hacca gitmek isteyenler, hacca yakın olan seminer ve eğitimlere katılmaları konusunda teşvik edilmektedir.” şeklinde konuştu.

“65 yaş üstü bireyler, vekalet vererek yerlerine birisini hacca gönderebilirler”

Hacca gidemeyeceklerin durumu hakkında da konışan Turgut, son olarak şunları söyledi:

“Kesin kayıt hakkı kurada çıkmışsa ancak hacca gidemeyecek olan 65 yaş üstü bireyler, vekalet vererek yerlerine birisini hacca gönderebilirler. 65 yaş altı olanlar da hastalık durumunda doktor raporu ile vekalet verebilir. Hac, meşakkatli bir yolculuk olduğundan, hasta olanların veya gidemeyenlerin vekil olarak birisini göndermeleri önerilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu imkânı sağlamaktadır." (İLKHA)