Batman ve diğer bölge illerinde fıstık hasadı devam ederken, bazı üreticiler için bu dönem yalnızca ürün toplama zamanı değil, nesilden nesile aktarılan bir emeğin de devamı anlamına geliyor. 45 yıldır fıstık üreticiliği yapan Hayrettin Dağtekin de babasından kalan bahçede çocuklarıyla başladığı hasat geleneğini bugün torunlarıyla sürdürüyor.

Dağtekin, torunlarının da büyüyerek hasada katılmasından duyduğu memnuniyeti, “Geçen seneye kadar çocuklarla beraber geliyorduk. Şimdi artık torunlarla beraber hasadımızı yapıyoruz. Artık torunlar da büyüdü, ağaca çıkıyorlar. Çocukları artık bıraktık, şimdi sıra torunlarda.” sözleriyle anlattı.

HIRSIZLIK ENDİŞESİ HASADI ERKENE ÇEKTİ

Fıstığın değerinin artmasıyla birlikte ürünlerini korumak için daha fazla tedbir aldıklarını belirten Dağtekin, hırsızlık endişesi nedeniyle bu yıl hasada erken başladıklarını söyledi.

Daha önce bahçede bekçi tuttuklarını ancak bu yıl bekçi bulamadıklarını ifade eden Dağtekin, son bir aydır gece gündüz nöbet tuttuklarını belirtti. Dağtekin, jandarma ekiplerinin geçmiş yıllarda bölgede devriye gezdiğini, ancak bu yıl ekipleri daha az gördüklerini dile getirdi.

Bu yıl bahçesindeki ürün miktarının geçen yıla göre ciddi oranda azaldığını belirten Dağtekin, dolunun da fıstığı olumsuz etkilediğini söyledi.

Ağız ve diş sağlığı merkezinde kapasite artıyor
Ağız ve diş sağlığı merkezinde kapasite artıyor
İçeriği Görüntüle

Geçen yıl yaklaşık 300 kilogram ürün aldığını belirten Dağtekin, bu yıl yaklaşık 100 kilogram fıstık beklediğini ifade ederek rekoltenin kendi bahçesinde yüzde 60-70 oranında düştüğünü kaydetti.

Düşük rekolteye rağmen ürünün kalitesinden memnun olduğunu belirten Dağtekin, erken olgunlaşan fıstıkların daha sağlam ve kaliteli olduğunu söyledi.

Screenshot 3-38

FİYAT VE İŞÇİLİK MALİYETİ ARTTI

Fıstığın fiyatının yüksek görünmesine rağmen üretim maliyetleri ve harcanan emek dikkate alındığında fiyatı normal bulduğunu belirten Dağtekin, ortalama bin liralık satış fiyatının masraflar göz önüne alındığında anlaşılabilir olduğunu söyledi.

Hasat dönemindeki işçilik maliyetlerinin de arttığını belirten Dağtekin, bu yıl işçi ücretinin 2 bin liraya yükseldiğini ifade etti.

Dağtekin'in 45 yıl önce babasından kalan bahçede başlayan fıstık üretimi, bugün torunlarının da hasada katılmasıyla yeni bir kuşağa taşınıyor.

Kaynak: MUSTAFA KAYNAK