Türkiye’de aile yapısının ciddi bir değişim sürecinden geçtiğini belirten Saadet Partisi Batman İl Başkanı Mehmet Fırat, evlenme oranları azalırken boşanmaların arttığını, bu tablonun artık yalnızca genç çiftlerle sınırlı olmadığını ifade etti.

50 YAŞ ÜZERİ BOŞANMALAR 3,6 KAT ARTTI

Fırat, son yıllarda 50 yaş ve üzerindeki bireylerin boşanmalarında dikkat çekici bir artış yaşandığını belirterek, 2001 yılında 17 bin 112 olan 50 yaş ve üzerindeki boşanma sayısının 2025 yılında 61 bin 252’ye ulaştığını kaydetti.

Bu artışın yaklaşık 3,6 kat olduğuna dikkat çeken Fırat, “Bugün boşanan her 100 kişiden yaklaşık 15’i 50 yaş ve üzerindedir. Bu tablo, yalnızca yeni kurulan evliliklerin değil, 20, 30 hatta 40 yıl aynı hayatı paylaşmış insanların evliliklerinin de sona erdiğini gösteriyor.” dedi.

UZUN YILLAR SÜREN EVLİLİKLER DE DAĞILIYOR

Batman’da Asansörlere Sıkı Denetim
Batman’da Asansörlere Sıkı Denetim
İçeriği Görüntüle

2025 yılında boşanmaların yüzde 30’unun 16 yıl ve daha uzun süren evliliklerde gerçekleştiğini belirten Fırat, her boşanmanın kendine özgü sebepleri bulunduğunu ancak aile yapısının ekonomik ve sosyal şartlardan bağımsız değerlendirilemeyeceğini vurguladı.

Fırat, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, işsizlik, borçluluk ve gelir yetersizliğinin aile içinde yaşanan sorunları daha da ağırlaştırdığını ifade etti.

“EKONOMİNİN MERKEZİNDE İNSAN VARDIR”

Milli Görüş anlayışında ailenin toplumun temeli olduğunu belirten Fırat, güçlü bir toplumun ancak güçlü ailelerle mümkün olabileceğini söyledi.

Fırat, “Ailenin huzur içinde yaşayabileceği ekonomik ve sosyal şartları oluşturmak devletin temel sorumluluklarından biridir. Ekonomi yalnızca rakamlardan ibaret değildir. Ekonominin merkezinde insan vardır. Ekonomik politikaların başarısı, vatandaşın sofrasına, evine ve aile huzuruna ne kadar katkı sağladığıyla ölçülmelidir.” ifadelerini kullandı.

“AİLE POLİTİKALARIMIZI YENİDEN DÜŞÜNMELİYİZ”

Aile danışmanlığı hizmetlerinin yalnızca yeni evlenen çiftlerle sınırlandırılmaması gerektiğini belirten Fırat, 50 yaş üzerindeki çiftlerin de bu hizmetlerden yararlanabilmesi gerektiğini söyledi.

Çocukların evden ayrılması, emeklilik, sağlık ve bakım sorunları gibi önemli hayat değişimlerinde ailelere destek verilmesi gerektiğini dile getiren Fırat, aileyi korumanın yalnızca boşanmaları önlemekten ibaret olmadığını kaydetti.

Fırat, “Aileyi korumak; şiddeti önlemek, aile içindeki iletişimi güçlendirmek, ekonomik sıkıntıları azaltmak, bakım yükünü paylaşmak ve aileleri sorunlar büyümeden desteklemektir.” dedi.

Türkiye’nin nüfusunun yaşlandığını ve yalnız yaşayanların sayısının arttığını belirten Fırat, aile yapısındaki değişimlere karşı bugünden tedbir alınması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: MUHARREM KAYIK